Lekka i syta kolacja dla całej rodziny. Ewa Wachowicz poleca ten przepis
Szukasz przepisu na lekką kolację? Tym daniem Ewy Wachowicz najesz się, ale nie przejesz. Spróbuj!

Lekkie danie z indyka z makaronem razowym
Składniki:
- 500 g spaghetti razowego
- 1 pierś z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pomidorów z puszki
- 300 g mascarpone
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- suszona bazylia
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa do smażenia
- Do dekoracji: świeża bazylia
Opis przygotowania:
- Pierś z indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano i bazylią.
- Przyprawy wetrzeć w mięso. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
- Dodać posiekaną cebulę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć.
- Pomidory pokroić i przełożyć na patelnię.
- Całość dusić przez ok. 5 minut, aż do uzyskania sosu.
- Zagęścić serkiem mascarpone.
- Dodać sok z cytryny.
- Przemieszać.
- Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
- Odcedzić i przełożyć na patelnię.
- Wymieszać i nakładać na głębokie talerze.
- Udekorować listkami bazylii.