Lekka i syta kolacja dla całej rodziny. Ewa Wachowicz poleca ten przepis

Szukasz przepisu na lekką kolację? Tym daniem Ewy Wachowicz najesz się, ale nie przejesz. Spróbuj!

Makaron razowy z indykiem
Makaron razowy z indykiemarchiwum prywatne

Lekkie danie z indyka z makaronem razowym

Składniki:

  • 500 g spaghetti razowego
  • 1 pierś z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 300 g mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa do smażenia
  • Do dekoracji: świeża bazylia 

Opis przygotowania:

  1. Pierś z indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano i bazylią.
  2. Przyprawy wetrzeć w mięso. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
  3. Dodać posiekaną cebulę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć. 
  4. Pomidory pokroić i przełożyć na patelnię. 
  5. Całość dusić przez ok. 5 minut, aż do uzyskania sosu.
  6. Zagęścić serkiem mascarpone. 
  7. Dodać sok z cytryny. 
  8. Przemieszać.
  9. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 
  10. Odcedzić i przełożyć na patelnię.
  11. Wymieszać i nakładać na głębokie talerze. 
  12. Udekorować listkami bazylii.
"Ewa gotuje": Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimnoPolsat