Lukrowany puszek cytrynowy
Lekkie i smaczne ciasto.

Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag drobnego cukru
- 5 jajek
- 25 dag margaryny
- 2 cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- nadzienie
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag cukru
- sok i skórka z 3 cytryn
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy
- lukier
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1–2 łyżki gęstej śmietany 18%
Sposób przygotowania
1. Nadzienie: zrób je 2 dni wcześniej: w garnku podgrzej jajka zmiksowane z żółtkami, cukrem i mąką. Cały czas energicznie mieszaj, aż masa się zagotuje. Gotuj kolejne 2 minuty. Dodaj olej, sok i skórkę z cytryny. Przetrzyj przez sitko i trzymaj w słoiku, w lodówce. 2. Ciasto: oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z połową cukru, roztrzepanymi żółtkami, sokiem i skórką otartą ze sparzonych wcześniej cytryn. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem. Ubij pianę z resztą cukru i delikatnie wymieszaj z masą. Foremkę wyłóż pergaminem. Na dno wylej 2/3 ciasta. Rozłóż część nadzienia - parę łyżek zostaw do dekoracji. Przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 185 st. Piecz 40-45 minut. Ostudź. 3. Lukier: puder zmiksuj ze śmietaną na gładką masę. Możesz dodać do niej esencję cytrynową. Posmaruj nim ciasto i udekoruj paseczkami cytrynowego nadzienia.