Lukrowany puszek cytrynowy
Lekkie i smaczne ciasto.
Sposób przygotowania
1. Nadzienie: zrób je 2 dni wcześniej: w garnku podgrzej jajka zmiksowane z żółtkami, cukrem i mąką. Cały czas energicznie mieszaj, aż masa się zagotuje. Gotuj kolejne 2 minuty. Dodaj olej, sok i skórkę z cytryny. Przetrzyj przez sitko i trzymaj w słoiku, w lodówce.
2. Ciasto: oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z połową cukru, roztrzepanymi żółtkami, sokiem i skórką otartą ze sparzonych wcześniej cytryn. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem. Ubij pianę z resztą cukru i delikatnie wymieszaj z masą. Foremkę wyłóż pergaminem. Na dno wylej 2/3 ciasta. Rozłóż część nadzienia - parę łyżek zostaw do dekoracji. Przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 185 st. Piecz 40-45 minut. Ostudź.
3. Lukier: puder zmiksuj ze śmietaną na gładką masę. Możesz dodać do niej esencję cytrynową. Posmaruj nim ciasto i udekoruj paseczkami cytrynowego nadzienia.