Reklama

Reklama

Lukrowany puszek cytrynowy

Lekkie i smaczne ciasto.

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 2 cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki - nadzienie

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag cukru
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy

Składniki - lukier

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1–2 łyżki gęstej śmietany 18%

Sposób przygotowania

1. Nadzienie: zrób je 2 dni wcześniej: w garnku podgrzej jajka zmiksowane z żółtkami, cukrem i mąką. Cały czas energicznie mieszaj, aż masa się zagotuje. Gotuj kolejne 2 minuty. Dodaj olej, sok i skórkę z cytryny. Przetrzyj przez sitko i trzymaj w słoiku, w lodówce. 

2. Ciasto: oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z połową cukru, roztrzepanymi żółtkami, sokiem i skórką otartą ze sparzonych wcześniej cytryn. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem. Ubij pianę z resztą cukru i delikatnie wymieszaj z masą. Foremkę wyłóż pergaminem. Na dno wylej 2/3 ciasta. Rozłóż część nadzienia - parę łyżek zostaw do dekoracji. Przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 185 st. Piecz 40-45 minut. Ostudź. 

3. Lukier: puder zmiksuj ze śmietaną na gładką masę. Możesz dodać do niej esencję cytrynową. Posmaruj nim ciasto i udekoruj paseczkami cytrynowego nadzienia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje