Makaron w sosie cytrynowym w pół godziny (Tagliatelle al limone)
Szybko i smacznie!
Składniki:
- 1 cytryna
- 6 gałązek szałwii
- Pół pęczka szczypiorku
- 6 łodyżek natki pietruszki
- 400 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 350 ml bulionu
- sól, pieprz
- 400 g makaronu wstążki
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Odłozyc nieco ziół do dekoracji, resztę drobno pokroić. Mięso pokroić w kostkę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać mleko i bulion (cały czas mieszając) zagotować, dodac skórkę z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso smażyć na oleju przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić. Sos, mięso i makaron wymieszać, nakładac na talerze, dekorować ziołami.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal