Makaronowe zoo dla malucha
Czas ok. 30 min; porcja – 420 kcal.
1. W garnku zagotuj 2-3 litry wody z solą. Wrzuć makaron i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Przełóż do miski, skrop olejem, wymieszaj.
2. Groszek ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, pozostaw do ocieknięcia. W rondelku rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć rozmrożony groszek, krótko podduś. Zdejmij z ognia, dopraw solą. Ostudź.
3. Pomidorki koktajlowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, przekrój na połówki. Szynkę pokrój w plastry, a potem w paseczki.
4. Do miski wsyp ugotowany i ostudzony makaron. Dodaj groszek, szynkę oraz połówki pomidorków, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Skrop olejem, raz jeszcze starannie wymieszaj.