Marynowane filety z kurczaka z sałatką z ryżu
Doskonałe na przyjęcia na świeżym powietrzu.

Składniki dla 4 osób:
- 2 ząbki czosnku, - 40 g korzenia imbiru, - 4 łyżki oleju sezamowego, - 2 łyżki jasnego sosu sojowego, - 1 łyżeczka indonezyjskiego sosu Sambal Oelek, - 4 filety z kurczaka (po ok. 150 g), - sól, - 200 g ryżu basmati, - 1 ananas (ok. 1 kg), - 120 g szalotek, - 100 g pieczarek, - 3 gałązki kolendry, - 3 łyżki sosu słodko kwaśnego, - 4 łyżki octu, - 4 łyżki oleju, - pieprz, - cukier, - ewentualnie: 2-4 papryczki Peperoni
Przygotowanie:
Czosnek i imbir obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać olejem sezamowym, sosem sojowym i sosem Sambal Oelek. Filety z kurczaka umyć, nasmarować przygotowaną marynatą i posolić. Pozostawić na co najmniej pół godziny. Ryż wsypać do wrzącej, osolonej wody i gotować według przepisu na opakowaniu. Obrać 1/2 ananasa. Rdzeń odrzucić, miąższ pokroić na małe kawałeczki. Szalotki umyć i pokroić. Pieczarki umyć, oczyścić i posiekać. Pozostałego ananasa pokroić na półplasterki. Kolendrę umyć i posiekać. Sos słodko-kwaśny, kolendrę i ocet wymieszać z olejem. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Składniki sałatki wymieszać ze sosem, odstawić na chwilę, a potem jeszcze raz doprawić. Filety grillować ok. 12 minut. Kto lubi ostre dania, może położyć na filet Peproni. Plastry ananasa grillować przez 5 minut. Czas przygotowania 60 minut. Jedna porcja zawiera 2560 kJ/611 kcal.