Reklama

Reklama

Mielone z serem

Chrupiące, z pysznym nadzieniem

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki - kotleciki

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 20 dag sera gouda
  • jajko
  • cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Składniki - sos

  • 4 pomidory
  • liście świeżego oregano
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka śmietany
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, wymieszaj z jajkiem, mięsem, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrób dłonią. 

2. Ser pokrój w kostkę, owiń mię- sem mielonym, obtocz w mące. Pulpety smaż w głębokim oleju, aż będą miały złoty kolor. 

3. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj oregano, ząbek czosnku, cukier, sól i pieprz. Duś, aż całość zmięknie. Przetrzyj przez sitko, dodaj śmietanę, wymieszaj. Kotleciki podaj z sosem.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje