Miseczki z mielonym mięsem

Smakowicie nadziane ziemniaki, to świetny pomysł na sycącą przekąskę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je również jako samodzielne danie.

Miseczki z mielonym mięsem
Miseczki z mielonym mięsem123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 ziemniaków (po ok. 15 dag)
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 dymki
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • suszone zioła do dań włoskich
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz 90 minut w 200 st. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj. Dymki posiekaj, szczypiorek odłóż. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Dodaj mięso, marchewkę i koncentrat. Zasmaż. Wlej bulion. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą i pieprzem. Duś ok. 35 minut. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż. Dodaj do mięsa.

2. Ziemniaki wyjmij, lekko przestudź, zetnij wierzchy. Wydrąż, środki rozgnieć i razem ze szczypiorkiem dodaj do mięsnego farszu. Napełnij nim łupinki.

Rada kucharza

Nie rezygnuj z podduszenia koncentratu pomidorowego. Zmienia on wtedy kolor na rudawobrązowy i zyskuje głęboki, mniej cierpki smak.

Hybryda czy hybryda plug in?
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?