Miseczki z mielonym mięsem
Smakowicie nadziane ziemniaki, to świetny pomysł na sycącą przekąskę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je również jako samodzielne danie.

Składniki
- 8 ziemniaków (po ok. 15 dag)
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 dymki
- 1 i 1/2 szkl. bulionu
- 10 dag wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju
- suszone zioła do dań włoskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz 90 minut w 200 st. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj. Dymki posiekaj, szczypiorek odłóż. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Dodaj mięso, marchewkę i koncentrat. Zasmaż. Wlej bulion. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą i pieprzem. Duś ok. 35 minut. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż. Dodaj do mięsa.
2. Ziemniaki wyjmij, lekko przestudź, zetnij wierzchy. Wydrąż, środki rozgnieć i razem ze szczypiorkiem dodaj do mięsnego farszu. Napełnij nim łupinki.
Rada kucharza
Nie rezygnuj z podduszenia koncentratu pomidorowego. Zmienia on wtedy kolor na rudawobrązowy i zyskuje głęboki, mniej cierpki smak.