Mocno czekoladowe ciasto
Dla amatorów czekolady
Składniki:
- 20 dag masła
- 1/3 szkl. śmietany kremówki
- 14 jajek
- szczypta soli
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2/3 szkl. mąki
- 12 dag mąki ziemniaczanej
- 5 tabliczek gorzkiej czekolady
- 5 łyżek rumu
- tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:Masło stop, odstaw do przestudzenia. Śmietanę ubij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do dużej miseczki. Białka ubij na sztywno. Podczas ubijania porcjami wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Potem dodawaj po 2-3 łyżki stopionego masła i delikatnie całość wymieszaj.
Do masy dołóż śmietanę. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajeczno- maślanej. Wymieszaj ciasto łyżką. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj cienką warstwę ciasta.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 250°C, ustawionego na funkcję grillowanie. Piecz minutę.
Wyjmij, rozsmaruj kolejną warstwę i ponownie wstaw do piekarnika na minutę. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
Czekoladę, stop, wymieszaj z rumem. Ciasto potnij na trójkąciki lub kwadraty. Oblej polewą.