Coraz śmielej gości na sklepowych półkach. Świetnie działa na wzrok i obniża cholesterol

Z wyglądu przypomina pomidora. Kaki to tropikalny owoc o pomarańczowej barwie, który w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Czy warto włożyć go do koszyka z zakupami? Oto jego właściwości.

Kaki cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Dlaczego warto go jeść?
Kaki cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Dlaczego warto go jeść? 123RF/PICSEL

Słodki i egzotyczny. Tak w skrócie można opisać owoc kaki, które coraz częściej można znaleźć w sklepach. Chociaż z wyglądu może przypominać pomidor, pochodzi z subtropikalnych rejonów Ameryki i Azji. Do naszego kraju owoc jest najczęściej sprowadzany z Chin lub krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Kaki jest znane również jako persymona, owoc szaron czy chińska śliwka.

Czy warto uwzględnić go w swoim menu? Przedstawiamy najważniejsze właściwości owocu, który zdobywa w Polsce coraz większą popularność.

Owoc kaki i jego właściwości. Czy warto go jeść?

Owoce kaki to skarbnica witamin C i A. Zawierają również beta-karoten, likopen, zeaksantynę, luteinę i kryptoksantynę. Oprócz tego owoc jest źródłem żelaza, fosforu, potasu, manganu i wapnia.

Kaki jest zaliczane do niskokalorycznych owoców, ponieważ dostarcza 70 kcal na 100 g. Jeden owoc zawiera 175 kcal. Persymona ma również niski indeks glikemiczny, dlatego po zjedzeniu nie dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny, które powoduje podwyższenie poziomu cukru we krwi. Kaki to też dobre źródło niskoenergetycznego błonnika, dlatego mogą po niego sięgać osoby borykające się z problemami trawiennymi.

Kaki jest nie tylko smaczny, ale wykazuje korzystne działanie na organizm. Jego owoce zawierają sporo substancji działających antyoksydacyjnie. Pomagają zahamować procesy starzenia skóry, dzięki czemu ta nadal jest elastyczna i promienna. Oprócz tego kaki może być naszym sprzymierzeńcem w budowaniu odporności. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko chorób oczu. Ze względu na zawartość luteiny zmniejsza się ryzyko uszkodzenia siatkówki oka czy pojawienie się zwyrodnienia plamki żółtej.

Regularne sięganie po owoc może też pomóc obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, poziom trójglicerydów i zmniejszyć ciśnienie tętnicze.

Dojrzałe kaki powinno być miękkie oraz posiadać intensywnie pomarańczową skórkę
Dojrzałe kaki powinno być miękkie oraz posiadać intensywnie pomarańczową skórkę123RF/PICSEL

Kaki: jaki owoc wybrać?

Znajdujące się w sklepach owoce kaki pochodzą z importu. Ze względu na trwający dość długo transport mogą być narażone m.in. na zepsucie. Dlatego też podczas wybierania owoców należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

Jeśli chcemy kupić zdrowy i słodki owoc powinniśmy wybierać te o okrągłym lub sercowatym kształcie. Powinien mieć gładką skórkę, a wierzchołek powinien mieć zielone listki. Skórka owocu powinna mieć tez czerwone zabarwienie, świadczące o tym, że kaki jest dojrzałe. Po zakupie persymonę należy przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni. Jeśli owoc jest twardy, najlepiej przechowywać go przez kilka dni w temperaturze pokojowej, dzięki czemu będzie powoli dojrzewał. Ważne, by obrany owoc zjeść dość szybko, ale przechowywać go w lodówce.

Kaki można jeść na wiele sposobów: zarówno na surowo, jak i w postaci musu, dżemu czy sorbetu. Można go też dodać do owsianki czy sałatki.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas