Multicooker: Karkówka w sosie własnym duszona z warzywami
Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 55 minut. Program: fry, stew. Porcji: 4.
Składniki
- 500 g karkówki
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 listki laurowe
- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 1 średnia cebula
- 200 g pieczarek
- sól
- 130 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
1. Mięso rozbić za pomocą tłuczka. Wymieszać paprykę, zioła prowansalskie i pieprz. Każdy plaster karkówki natrzeć przyprawami posmarować z dwóch stron musztardą. Zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny lub w lodówce na całą noc (przed przygotowaniem ogrzać w temperaturze pokojowej).
2. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 8 minut i nacisnąć przycisk START.
3. Do misy urządzenia wlać dwie łyżki oleju, rozgrzać przez około 1 minutę, następnie włożyć pokrojone w plastry mięso i obsmażyć dość mocno z każdej strony. Dodać 130 ml gorącej wody, listki laurowe, cebulę i czosnek.
4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW, za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 45 minut. Nacisnąć przycisk START i zamknąć pokrywę.
5. Po 20 minutach dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, zamknąć pokrywę i dusić aż program dobiegnie końca.
6. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.
7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
8. Podawać z purée ziemniaczanym.