Na zimowe rozgrzanie pożywne kasze

Zima w tym roku nas nie rozpieszcza. By przy utrzymujących się od tygodni, minusowych temperaturach nasz organizm mógł ustrzec się przed infekcjami warto dostarczać mu w tym trudnym czasie dobrej jakości produkty, bogate w składniki odżywcze, witaminy i błonnik.

Jedz kasze dla zdrowia!
Jedz kasze dla zdrowia! 123RF/PICSEL

Bazą dla rozgrzewających posiłków mogą być kasze, które dodatkowo dzięki zawartości różnych minerałów chronią przed nadwagą, miażdżycą, cukrzycą i nowotworami.  

Kasze królowały na polskich stołach od setek lat, u Słowian stanowiły podstawę diety - przygotowywali z nich zupy, dodawali do barszczu, przygotowywali je też na słodko z suszonymi owocami.

Dopiero pojawienie się i popularyzacja w XIX wieku ziemniaków spowodowała, że kasze "zeszły na dalszy plan" jadłospisu Polaków. Tymczasem, kasze pod względem wartości odżywczej przewyższają nie tylko ziemniaki, ale też ryż i makaron.

Kasze są cennym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E, a także potasu, żelaza i magnesu. Na rynku, w zależności od rodzaju ziaren, z których są produkowane, jest kilka rodzajów kasz, a każda ma nieco inne właściwości.

W sprawdzeniu jaka kasza jest nas najbardziej odpowiednia, a także która najbardziej nam smakuje przydatna będzie kolekcja "Dobre kasze. Zdrowe i odżywcze", dostępna na Cookidoo® - platformie z przepisami na Thermomix®

Jaglane odkwaszanie  

Kasza jaglana przyrządzana jest z prosa, jest jedną z najstarszych kasz i jedną z niewielu zasadotwórczych, co przy tradycyjnych dietach, opartych na zakwaszających organizm mięsie i nabiale, pozwala na zachowanie równowagi w organizmie.

Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Kasza jaglana to także zbawienie dla urody.

Dzięki zawartości krzemionki wpływa na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci. Kaszę jaglaną można jeść na słodko, np. z owocami czy dżemami. Kasza jaglana sprawdzi się też w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. 

Jak zrobić kotleta de volaille?Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas