Nadziewane pakieciki z papryczką i chili

Doskonałe na elegancki obiad.

Składniki

  • 2 polędwiczki po ok. 40 dag każda
  • 8 plasterków szynki wędzonej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 białe cebule
  • 2 kawałki marynowanej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej chili
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1/3 szkl. wody

1.Paprykę umyj, oczyść. Paprykę świeżą i marynowaną bardzo drobno pokrój. Mielone papryki utrzyj z octem i 1 łyżeczką oleju. Polędwiczki umyj, osusz, posmaruj przygotowaną pastą.

2. Cebulę obierz, posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.Wymieszaj cebulę, czosnek, kilka listków tymianku i szczyptę soli. Polędwiczki posyp pieprzem, na każdej zrób 3 podłużne nacięcia.

3. W nacięcia na przemian wkładaj papryki i cebulę z czosnkiem. Owiń szynką, podsmaż na maśle, ostudź. Na polędwiczkach ułóż tymianek,każdą zawiń w folię aluminiową.

4. Mięso włóż do brytfanki,podlej wodą. Brytfankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 60-70 minut.Pod koniec zdejmij folię, by polędwiczki się zrumieniły.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje