Reklama

Omlet z ricottą i szpinakiem

Pożywny i pomysłowy sposób na nieśpieszne śniadanie albo szybki obiad. Puszysty omlet z dodatkami sprawdzi się w każdej sytuacji.

Składniki

  • 3 jaja kurze
  • garść świeżych liści szpinaku
  • ser ricotta
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Surowe jaja podziel na białka i żółtka. Białko ubij, systematycznie dodając w tym czasie po odrobinie mąki i łyżeczkę sody oczyszczonej. Gdy piana będzie gotowa, dolej zmieszane żółtka.

Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem, wlej na uprzednio rozgrzaną, wysmarowaną oliwą, patelnię.

Zanim jaja się zetną pod wpływem temperatury, dorzuć na wierzch poszarpane liście szpinaku i skruszony serek ricotta. 

Gdy placek będzie zwarty, dosmaż go, obracając na drugą stronę, dosłownie na kilkanaście sekund.

***
Zobacz także:

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy