Omlet z ricottą i szpinakiem

Pożywny i pomysłowy sposób na nieśpieszne śniadanie albo szybki obiad. Puszysty omlet z dodatkami sprawdzi się w każdej sytuacji.

Omlet ze szpinakiem i serkiem ricotta
Omlet ze szpinakiem i serkiem ricotta123RF/PICSEL

Surowe jaja podziel na białka i żółtka. Białko ubij, systematycznie dodając w tym czasie po odrobinie mąki i łyżeczkę sody oczyszczonej. Gdy piana będzie gotowa, dolej zmieszane żółtka.

Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem, wlej na uprzednio rozgrzaną, wysmarowaną oliwą, patelnię.

Zanim jaja się zetną pod wpływem temperatury, dorzuć na wierzch poszarpane liście szpinaku i skruszony serek ricotta.

Gdy placek będzie zwarty, dosmaż go, obracając na drugą stronę, dosłownie na kilkanaście sekund.

***
Zobacz także:

"Ewa gotuje": Polędwiczki z rusztuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas