Oryginalny, domowy rosół z kurczaka

Esencjonalny, aromatyczny i złoty czyli domowy rosół z kurczaka, uwielbiany przez wszystkich Polaków. Król i podstawa wielu zup, zastrzyk energii dla chorych, danie na każdą okazję.

Rosół
Rosółmateriały prasowe

Rosół domowy z kurczaka zagrodowego

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić na części, opłukać. Warzywa obrać i również opłukać. Do większego garnka włożyć elementy kurczaka, zalać zimną wodą, lekko osolić, zagotować. Zdjąć szumowiny, dodać marchew, pietruszkę, por, seler, 2-3 gałązki lubczyku, ok. 3-5 liści laurowych, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 7-10 ziaren pieprzu naturalnego.

Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, ok. 30 min. Po tym czasie gdy kurczak będzie miękki wyjąć go. Nad palnikiem zrumienić cebulę i wrzucić ją do rosołu. Wyjąć rozgotowane łodyżki lubczyku, dodać przyprawę dołączoną do Kurczaka Zagrodowego Rosołowego oraz sól i pieprz do smaku.

Po wyłączeniu rosołu dorzucić nowe 1-2 łodyżki lubczyku. Podajemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym, całość posypujemy posiekana natką pietruszki. Mięso możemy podać oddzielnie np. z ryżem oraz zieloną sałatką.

Dobre rady

1. Rosół, który zostanie należy przecedzić, zagotować, a następnie zamknąć np. w słoikach i po ostudzeniu wstawić do lodówki. Pamiętajmy, aby mięso i warzywa z rosołu przechowywać oddzielnie. Inaczej jest ryzyko, że rosół się zepsuje.

2. Następnego dnia z reszty rosołu możesz przygotować inną zupę np. pomidorową lub ogórkową.

3. Ugotowane mięso z rosołu wykorzystaj. Możesz z niego przygotować farsz do krokietów, pierogów lub pasztecików.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas