Pakieciki z mozzarellą
Szybkie w przygotowaniu, chrupiące pakieciki z mozzarellą doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Zaskoczą gości pysznym, ciągnącym się wnętrzem o smaku inspirowanym słoneczną Italią.
Sposób przygotowania:
1. Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Każdą pierś rozetnij, tak by powstał duży płat. Rozbij go lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.
2. Opłukanego i osuszonego pomidora pokrój w plasterki. Umyj kilka listków bazylii. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj. Połowę odłóż. Każdy płat posmaruj pesto, obłóż pomidorami, bazylią i mozzarellą. Złóż na pół, tworząc pakieciki. Zepnij je wykałaczką.
3. Pakieciki obsmaż z dwóch stron na maśle, przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp resztą mozzarelli. Piecz ok. 20 min w 180°C.