Pakieciki z mozzarellą
Szybkie w przygotowaniu, chrupiące pakieciki z mozzarellą doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Zaskoczą gości pysznym, ciągnącym się wnętrzem o smaku inspirowanym słoneczną Italią.
1. Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Każdą pierś rozetnij, tak by powstał duży płat. Rozbij go lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.
2. Opłukanego i osuszonego pomidora pokrój w plasterki. Umyj kilka listków bazylii. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj. Połowę odłóż. Każdy płat posmaruj pesto, obłóż pomidorami, bazylią i mozzarellą. Złóż na pół, tworząc pakieciki. Zepnij je wykałaczką.
3. Pakieciki obsmaż z dwóch stron na maśle, przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp resztą mozzarelli. Piecz ok. 20 min w 180°C.