Reklama

Reklama

Pakieciki z mozzarellą

Szybkie w przygotowaniu, chrupiące pakieciki z mozzarellą doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Zaskoczą gości pysznym, ciągnącym się wnętrzem o smaku inspirowanym słoneczną Italią.

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 twardy pomidor
  • kilka listków bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 łyżeczki sosu pesto
  • 1-2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Każdą pierś rozetnij, tak by powstał duży płat. Rozbij go lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. 

2. Opłukanego i osuszonego pomidora pokrój w plasterki. Umyj kilka listków bazylii. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj. Połowę odłóż. Każdy płat posmaruj pesto, obłóż pomidorami, bazylią i mozzarellą. Złóż na pół, tworząc pakieciki. Zepnij je wykałaczką. 

3. Pakieciki obsmaż z dwóch stron na maśle, przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp resztą mozzarelli. Piecz ok. 20 min w 180°C.

Reklama

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: mozarella | Pierś z kurczaka | pakieciki z mozzarellą

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy