Paprykarz z mięsem

Takie danie zrobisz szybko i bez wysiłku. Jest naprawdę smaczne.

Smacznego!
Smacznego! 123RF/PICSEL

Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do przestygnięcia. Obrane cebule siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki. Warzywa kroimy w dużą kostkę. Mielone mięso przesmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, przekładamy na talerz. Na tym samym oleju co mięso podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Dodajemy pomidory z puszki, bulion warzywny, mieszamy. Dusimy, aż papryka zmięknie i odparuje nadmiar płynu.

Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso, ugotowany na sypko ryż, doprawiamy imbirem w proszku, pieprzem, solą, mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby smaki się połączyły. Paprykarz przekładamy na półmisek lub do miski i podajemy z surówkami, np. z kiszonej czerwonej kapusty albo z pora. 

Jak zrobić paprykarz rybny?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas