Chleb mięciutki jak chmurka. Długo zachowuje świeżość
Uważasz, że nic nie może równać się ze smakiem domowego pieczywa? Być może przywykłeś do chleba z chrupiącą skórką, więc czas na kulinarny eksperyment. Japoński chleb mleczny ma lekki i puszysty miąższ, który porównać można do chmurki na talerzu. Zachowuje swoje właściwości przez kilka dni, choć ma pewną wadę – jest tak smaczny, że błyskawicznie znika z zapasów.
Spis treści:
Alternatywa dla zwykłego pieczywa. Poznaj chleb mleczny
Sekretem wypieku jest tangzhong — masa przyrządzana z mleka i mąki pszennej. Dodana na odpowiednim etapie przyrządzania chleba odpowiada za niezrównane walory smakowe. Chleb mleczny dzięki niej zyskuje leciutką strukturę. W Japonii bywa określany frazą fawa fawa, którą można przetłumaczyć jako coś mięciutkiego, puszystego, puchatego. Wypiek, znany też jako shokupan, rozpływa się w ustach i zachowuje świeżość nawet przez cztery dni.
Jest popularny w Kraju Kwitnącej Wiśni, w jego wypieku specjalizują się zwłaszcza piekarnie na wyspie Hokkaido. Trzeba jednak podkreślić, że nie jest typowo japońskim specjałem, a do stworzenia receptury przyczyniły się wpływy amerykańskie.
Japoński chleb mleczny — przepis
Receptura nie jest skomplikowana, lecz wymaga pewnej dozy cierpliwości oraz uwagi. Podejrzewamy jednak, że szybko ją opanujesz, a do chleba mlecznego będziesz wracać często. Pracę zacznij od przyrządzenia tangzhong. W tym celu do niedużego garnka wlej 80 ml mleka, a następnie wsyp dwie łyżki mąki. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Masa będzie gotowa, gdy jej konsystencja stanie się podobna do budyniu. Odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy masa "odpoczywa", możesz zająć się kolejnymi etapami przygotowania przysmaku. Zacznij od zaczynu. 10 g świeżych drożdży rozpuść w 150 ml ciepłego mleka. Wsyp jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw w ciepłym miejscu.
- Czas na wyrabianie ciasta na chleb. 350 g mąki, jedną łyżkę cukru i szczyptę soli wsyp do głębokiej miski. Dodaj jajko, zaczyn i jedną łyżkę miękkiego masła. Wyrabiaj ręcznie lub przy użyciu miksera. W międzyczasie małymi porcjami dodaj przygotowany wcześniej tangzhong. Całość powinna leżakować w cieple przez godzinę.
- Ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj na długi i wąski pasek, następnie zwiń w rulon. Ułóż je w formie do pieczenia jeden obok drugiego w taki sposób, aby stykały się ze sobą. Odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C, uruchamiając tryb grzania "góra-dół". Pieczenie chleba mlecznego potrwa 30-35 minut.
Pomysł na słodkie śniadanie
Z degustacją poczekaj do momentu, aż chleb mleczny ostygnie. Ten czas możesz przeznaczyć na wybór dodatków. Delikatny wypiek doskonale komponuje się ze słodkimi produktami. Do chleba japońskiego pasują wszelkie konfitury i dżemy. Miód, domowy krem czekoladowy lub orzechowy też będą jak znalazł. Smakosze szukających nietuzinkowych połączeń zestawiają go również z wytrawnymi produktami, np. jajkiem, tuńczykiem i majonezem.