Chleb mięciutki jak chmurka. Długo zachowuje świeżość

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak zrobić japoński chleb mleczny?
Jak zrobić japoński chleb mleczny?CanvaProINTERIA.PL

Alternatywa dla zwykłego pieczywa. Poznaj chleb mleczny

Chleb mleczny zachowa pełnię swoich walorów nawet przez cztery dni
Chleb mleczny zachowa pełnię swoich walorów nawet przez cztery dni123RF/PICSEL

Japoński chleb mleczny — przepis

  1. Kiedy masa "odpoczywa", możesz zająć się kolejnymi etapami przygotowania przysmaku. Zacznij od zaczynu. 10 g świeżych drożdży rozpuść w 150 ml ciepłego mleka. Wsyp jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw w ciepłym miejscu.
  2. Czas na wyrabianie ciasta na chleb. 350 g mąki, jedną łyżkę cukru i szczyptę soli wsyp do głębokiej miski. Dodaj jajko, zaczyn i jedną łyżkę miękkiego masła. Wyrabiaj ręcznie lub przy użyciu miksera. W międzyczasie małymi porcjami dodaj przygotowany wcześniej tangzhong. Całość powinna leżakować w cieple przez godzinę.
  3. Ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj na długi i wąski pasek, następnie zwiń w rulon. Ułóż je w formie do pieczenia jeden obok drugiego w taki sposób, aby stykały się ze sobą. Odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Mięciutki chleb mleczny idealny na śniadanie | Fot. laurence soulez
Mięciutki chleb mleczny idealny na śniadanie | Fot. laurence soulez123RF/PICSEL

Pomysł na słodkie śniadanie

„Ewa gotuje”: Szybki chlebek bez glutenu i cebula z patelniPolsat