Pasta groszkowa z fetą

Świetny dodatek do pieczywa.

Kanapki z pastą z zielnego groszku
Kanapki z pastą z zielnego groszku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

W garnku zagotuj posoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Na wrzątek wrzuć groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 5-6 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. 2-3 łyżki ugotowanego groszku odłóż do dekoracji Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, trochę bazylii odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj przygotowane zioła oraz pestki słonecznika, groszek i fetę. Wlej oliwę. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przypraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Nałóż na kromki pieczywa. Kanapki udekoruj odłożonymi listkami bazylii oraz resztą zielonego groszku.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas