Pasta groszkowa z fetą

Świetny dodatek do pieczywa.

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
  • 15 dag sera feta
  • 1 mały ząbek czosnku
  • po 2 gałązki koperku i natki
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 gałązka mięty
  • 1–2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól
  • biały pieprz
  • ziołowy szczypta cukru

Sposób przygotowania

W garnku zagotuj posoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Na wrzątek wrzuć groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 5-6 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. 2-3 łyżki ugotowanego groszku odłóż do dekoracji Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, trochę bazylii odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj przygotowane zioła oraz pestki słonecznika, groszek i fetę. Wlej oliwę. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przypraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Nałóż na kromki pieczywa. Kanapki udekoruj odłożonymi listkami bazylii oraz resztą zielonego groszku. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje