Pasta groszkowa z fetą
Świetny dodatek do pieczywa.
Sposób przygotowania
W garnku zagotuj posoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Na wrzątek wrzuć groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 5-6 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. 2-3 łyżki ugotowanego groszku odłóż do dekoracji Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, trochę bazylii odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj przygotowane zioła oraz pestki słonecznika, groszek i fetę. Wlej oliwę. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przypraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Nałóż na kromki pieczywa. Kanapki udekoruj odłożonymi listkami bazylii oraz resztą zielonego groszku.