Penne z klopsikami
To danie dla dzieci po 2 roku życia. Jest sycące i delikatne zarazem, dlatego polecamy je również dorosłym, którzy przebywają na diecie.
Składniki:
- 100 g makaronu penne
- 100 g zmielonej piersi z kurczaka
- jajko
- cebula
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czosnek
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj.
2. Do mielonego mięsa dodaj pokrojoną cebulę oraz jajko i dokładnie wymieszaj masę.
3. Z mięsa uformuj kuleczki i przez ok. 20 min duś je w wodzie.
4. Przecier wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem oraz oliwą z oliwek. Zalej nim kuleczki z mięsa.
5. Makaron ugotuj w dużej ilości wody i odcedź.
6. Polej kluski sosem z mięsem i posyp tartym serem.