Penne z klopsikami

To danie dla dzieci po 2 roku życia. Jest sycące i delikatne zarazem, dlatego polecamy je również dorosłym, którzy przebywają na diecie.

Penne z klopsikami - miła odmiana codziennego jadłospisu.
Penne z klopsikami - miła odmiana codziennego jadłospisu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g makaronu penne
  • 100 g zmielonej piersi z kurczaka
  • jajko
  • cebula
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czosnek

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj.

2. Do mielonego mięsa dodaj pokrojoną cebulę oraz jajko i dokładnie wymieszaj masę.

3. Z mięsa uformuj kuleczki i przez ok. 20 min duś je w wodzie.

4. Przecier wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem oraz oliwą z oliwek. Zalej nim kuleczki z mięsa.

5. Makaron ugotuj w dużej ilości wody i odcedź.

6. Polej kluski sosem z mięsem i posyp tartym serem.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas