Pizza na spodzie bez mąki
Pyszne i zdrowe warzywne placki pełne witamin i bez pustych kalorii. Te cztery proste przepisy zachwycą każdego miłośnika pizzy.


Owsiana pizza z jarmużem
Składniki
- 8 łyżek płatków owsianych
- 5-6 liści jarmużu
- 2 jajka
- 1/3-1/2 szklanki letniej wody
- po 4-5 pomidorków i pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- sól
- pieprz
- suszone oregano i bazylia
- oliwa do skropienia
Sposób przygotowania:
1. Jarmuż opłucz, usuń twarde części. Miękkie części wrzuć do wrzątku, po 2 minutach wyjmij, przełóż do malaksera. Lekko zmiksuj. Przełóż do miseczki. Dodaj wodę, jajka, płatki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
2 Okrągłą formę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20 minut. Cebulę obierz. Pomidory i pieczarki umyj, osusz, wraz z cebulą pokrój w plasterki. Rozłóż je na podpieczonym spodzie. Posyp solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Wierzch skrop oliwą. Piecz 5-7 minut.
Rada kucharza
Spróbuj też koktajlu z jarmużu. Zmiksuj go z bananem, ananasem lub jabłkiem, a otrzymasz lekką przekąskę pełną witamin i minerałów.

Botwinkowa pizza z fetą
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 kalafior
- 10 dag żółtego sera
- 1 jajko
- 40 dag fety
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki gęstego jogurtu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę oczyść, listki odetnij, odłóż na bok. Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Buraczki i kalafior zmiksuj w malakserze.
2. Żółty ser zetrzyj, dodaj do warzyw. Wbij jajko. Wsyp słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (do smaku). Dobrze wymieszaj. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep masą warzywną. Piecz 25-30 minut w temp. 190 st.
3. W tym czasie fetę utrzyj z jogurtem. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Piecz jeszcze 15 minut. Gotową pizzę posyp listkami botwinki.
Rada kucharza
Jeśli kupiłaś zbyt słoną fetę, mocz ser w wodzie lub mleku przez 5-10 minut. Dzięki temu stanie się mniej słony.
***
#POMAGAMINTERIA
Pięć rodzin, pięć dni i piętnaście wymagających treningów. Obóz Muay Thai, którego pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku, jest szansą dla młodzieży w spektrum autyzmu na poznanie smaku zdrowej rywalizacji, wygranej, a czasem także porażki. Jak mówią organizatorzy: "To, że nasi podopieczni nie utrzymują kontaktu wzrokowego z rozmówcą, nie znaczy, że nie mają nic do powiedzenia. Sport uczy nas szacunku do siebie i każdego rywala. Jeśli tego nie zrozumiesz, oddalasz się od mety". Organizacja tegorocznej edycji wciąż stoi pod znakiem zapytania, jednak dzięki ludziom dobrej woli szanse na wyjazd z każdym dniem rosną. I ty możesz pomóc! Sprawdź szczegóły!

Ziemniaczana pizza ze szparagami
Składniki
- 40 dag ziemniaków
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 jajka
- 2 kulki mozzarelli
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/2 małej cukinii
- 2 łyżki pesto
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka
- 2/3 szklanki passaty
- olej
- sól
- pieprz kajeński
- bazylia
Sposób przygotowania:
1. Siemię zmiel. Ziemniaki obierz, ugotuj, zmiel, przestudź. Szparagi oczyść, gotuj 15 minut w posolonej wodzie. Cukinię i mozzarellę pokrój w plasterki. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj passatę. Sos gotuj 5 minut. Przypraw solą i pieprzem kajeńskim. Piure połącz z jajkami oraz siemieniem.
2. Blachę wyłóż pergaminem. Wyłóż ciasto ziemniaczane, uformuj placek. Piecz go 15 minut w temp. 180 st. Potem posmaruj go sosem. Obłóż cukinią, serem i szparagami. Piecz kolejne 15 minut. Polej sosem pesto i posyp listkami bazylii.
Rada kucharza
Masę ziemniaczaną łatwiej rozsmarujesz i uformujesz z niej placek, pomagając sobie łyżką zwilżoną zimną wodą.

Kalafiorowa pizza z kurczakiem
Składniki
- 1 kalafior
- po 10 dag płatków z migdałów i parmezanu
- 1 jajko
- 1 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 1 duża kulka mozzarelli
- 40 dag wędzonego fileta z kurczaka
- sól
- pieprz
- suszone zioła do dań włoskich
- rukola
Sposób przygotowania:
1. Kalafior podziel na różyczki. Zmiksuj je w malakserze z migdałami. Przesyp do miseczki. Domieszaj jajko, starty parmezan i włoskie zioła. Przypraw solą i pieprzem. Z ciasta uformuj okrągły placek na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz go 15 minut w temp. 200 st.
2. Filet z kurczaka rozdrobnij. Mozzarellę pokrój w plasterki. Cebulkę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Połącz z przecierem pomidorowym. Przypraw. Posmaruj placek. Obłóż serem oraz kawałeczkami kurczaka. Piecz 10 minut w temp. 200 st. Posyp rukolą.
Rada kucharza
Jeśli nie masz malaksera, kalafior zetrzyj na tarce o małych otworach. A płatki migdałowe pokrusz albo zastąp mielonymi migdałami.