Pizza na spodzie bez mąki

Aktualizacja

Pyszne i zdrowe warzywne placki pełne witamin i bez pustych kalorii. Te cztery proste przepisy zachwycą każdego miłośnika pizzy.

Pyszna domowa pizza na spodzie bez mąki
Pyszna domowa pizza na spodzie bez mąki123RF/PICSEL
Pizza owsiana z jarmużem
Pizza owsiana z jarmużem123RF/PICSEL

Owsiana pizza z jarmużem

Sposób przygotowania:

1. Jarmuż opłucz, usuń twarde części. Miękkie części wrzuć do wrzątku, po 2 minutach wyjmij, przełóż do malaksera. Lekko zmiksuj. Przełóż do miseczki. Dodaj wodę, jajka, płatki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.

2 Okrągłą formę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20 minut. Cebulę obierz. Pomidory i pieczarki umyj, osusz, wraz z cebulą pokrój w plasterki. Rozłóż je na podpieczonym spodzie. Posyp solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Wierzch skrop oliwą. Piecz 5-7 minut.

Rada kucharza

Spróbuj też koktajlu z jarmużu. Zmiksuj go z bananem, ananasem lub jabłkiem, a otrzymasz lekką przekąskę pełną witamin i minerałów.

Pizza z botwinką i fetą
Pizza z botwinką i fetą123RF/PICSEL

Botwinkowa pizza z fetą

Sposób przygotowania:

1. Botwinkę oczyść, listki odetnij, odłóż na bok. Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Buraczki i kalafior zmiksuj w malakserze.

2. Żółty ser zetrzyj, dodaj do warzyw. Wbij jajko. Wsyp słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (do smaku). Dobrze wymieszaj. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep masą warzywną. Piecz 25-30 minut w temp. 190 st. 

3. W tym czasie fetę utrzyj z jogurtem. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Piecz jeszcze 15 minut. Gotową pizzę posyp listkami botwinki.

Rada kucharza

Jeśli kupiłaś zbyt słoną fetę, mocz ser w wodzie lub mleku przez 5-10 minut. Dzięki temu stanie się mniej słony.

***

#POMAGAMINTERIA

Pięć rodzin, pięć dni i piętnaście wymagających treningów. Obóz Muay Thai, którego pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku, jest szansą dla młodzieży w spektrum autyzmu na poznanie smaku zdrowej rywalizacji, wygranej, a czasem także porażki. Jak mówią organizatorzy: "To, że nasi podopieczni nie utrzymują kontaktu wzrokowego z rozmówcą, nie znaczy, że nie mają nic do powiedzenia. Sport uczy nas szacunku do siebie i każdego rywala. Jeśli tego nie zrozumiesz, oddalasz się od mety". Organizacja tegorocznej edycji wciąż stoi pod znakiem zapytania, jednak dzięki ludziom dobrej woli szanse na wyjazd z każdym dniem rosną. I ty możesz pomóc! Sprawdź szczegóły! 

Pizza ziemniaczana ze szparagami
Pizza ziemniaczana ze szparagami123RF/PICSEL

Ziemniaczana pizza ze szparagami

Sposób przygotowania:

1. Siemię zmiel. Ziemniaki obierz, ugotuj, zmiel, przestudź. Szparagi oczyść, gotuj 15 minut w posolonej wodzie. Cukinię i mozzarellę pokrój w plasterki. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj passatę. Sos gotuj 5 minut. Przypraw solą i pieprzem kajeńskim. Piure połącz z jajkami oraz siemieniem.

2. Blachę wyłóż pergaminem. Wyłóż ciasto ziemniaczane, uformuj placek. Piecz go 15 minut w temp. 180 st. Potem posmaruj go sosem. Obłóż cukinią, serem i szparagami. Piecz kolejne 15 minut. Polej sosem pesto i posyp listkami bazylii.

Rada kucharza

Masę ziemniaczaną łatwiej rozsmarujesz i uformujesz z niej placek, pomagając sobie łyżką zwilżoną zimną wodą.

Pizza kalafiorowa z kurczakiem
Pizza kalafiorowa z kurczakiem123RF/PICSEL

Kalafiorowa pizza z kurczakiem

Sposób przygotowania:

1. Kalafior podziel na różyczki. Zmiksuj je w malakserze z migdałami. Przesyp do miseczki. Domieszaj jajko, starty parmezan i włoskie zioła. Przypraw solą i pieprzem. Z ciasta uformuj okrągły placek na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz go 15 minut w temp. 200 st. 

2. Filet z kurczaka rozdrobnij. Mozzarellę pokrój w plasterki. Cebulkę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Połącz z przecierem pomidorowym. Przypraw. Posmaruj placek. Obłóż serem oraz kawałeczkami kurczaka. Piecz 10 minut w temp. 200 st. Posyp rukolą.

Rada kucharza

Jeśli nie masz malaksera, kalafior zetrzyj na tarce o małych otworach. A płatki migdałowe pokrusz albo zastąp mielonymi migdałami. 

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas