Pomysły na letnie obiadki

W wakacje lekki i zdrowy posiłek z dodatkiem świeżych warzyw to jest to! Poznaj nasze propozycje przysmaków na ciepłe dni.

W upały zwykle chętnie jadamy potrawy delikatne w smaku i lekkostrawne
W upały zwykle chętnie jadamy potrawy delikatne w smaku i lekkostrawne© Panthermedia

Dołóż więc starań, by nie zabrakło ich na talerzu brzdąca. Przyrządzaj je tak, by nie traciły cennych witamin: myj pod bieżącą wodą, cienko obieraj ze skórki, podawaj na surowo, przygotowane na parze lub krótko gotowane w małej ilości wody. Jednak same warzywa zwykle nie są dla dzieci kuszące, proponujemy więc dania z dodatkiem jarzyn, które powinny przypaść najmłodszym do gustu.

Zupa krem

Gotując ją ze świeżutkich, młodych warzyw, masz największą szansę przekonać do nich swojego smyka. O tej porze roku na straganie kupisz świeżą marchew, młode ziemniaki, pietruszkę, brokuły, kalafiora, buraczki, fasolkę szparagową i pomidory.

Zupę możesz ugotować na bazie wywaru warzywnego i podać bez dodatków. Ale jeśli ma stanowić sycący posiłek, przyrządź ją z chudym mięsem. Na koniec zmiksuj na aksamitny krem, a malec nie oprze się takiemu daniu.

Nasza propozycja:

Zupa kalafiorowa (po 8. miesiącu)

Najsmaczniejsza jest ze świeżego kalafiora. Wybierz małego, z nieuszkodzonym kwiatostanem i zielonymi liśćmi (dopilnuj, by nie były suche). Pod bieżącą wodą dokładnie umyj warzywo i podziel na różyczki.

Przygotuj dwa ziemniaki, 2 marchewki i 1 małą pietruszkę. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki, ponownie opłucz i pokrój. Ugotuj w niewielkiej ilości wody, zmiksuj je na gładką masę. Potem dodaj łyżkę masła lub oliwy i całość ponownie zagotuj.

Naleśniki

Możesz je posmarować domową konfiturą lub gotowym musem dla niemowląt. Spróbuj też przyrządzić nadzienie z sezonowych warzyw: np. fasolki szparagowej, kalafiora, brokułów, marchewki. Będą wyśmienite, jeśli do farszu z ugotowanych i rozdrobnionych jarzyn dodasz jajko. Następnie posmarowane nadzieniem naleśniki zwiń, posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku. Nasza propozycja:

Naleśniki z marchewką i pomidorem (po 2. roku)

Zrób ciasto z 3 łyżek mąki pszennej, 3 łyżek tłustego mleka, 3 łyżek wody, 1 jajka, 1-2 łyżek oliwy. Usmaż cienkie naleśniki. Zrób do nich farsz z 20 dag ugotowanego i zmielonego mięsa drobiowego, małej cebuli, 2 ugotowanych marchewek, pietruszki, pomidora bez skórki. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Posiekaną cebulę zeszklij na patelni.

Namocz ćwiartkę czerstwej bułki w wodzie z mlekiem, odciśnij ją i wymieszaj z mięsem. Dodaj cebulę, marchewkę, pietruszkę, pomidora i poszatkowaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka ziemniaczana

Latem najlepiej smakują zapiekanki z umytych i pokrojonych w plastry młodych ziemniaków (surowych lub lekko obgotowanych). Ważnym składnikiem są też inne warzywa: młoda marchew, brokuły, fasolka, pomidory.

Można do niej dodać także kawałki ugotowanej piersi kurczaka lub szynkę dobrej jakości. Nie wolno zapominać o przyprawach (np. bazylii, tymianku lub oregano). Zapiekanka będzie też świetnie smakować, gdy skropimy ją sokiem wyciśniętym np. z pomarańczy.

Nasza propozycja:

Zapiekanka z pomidorami i bazylią (po 2. roku)

Umyj i cienko obierz ze skórki 70 dag młodych ziemniaków. Trzy pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój na plasterki. Posiekaj w kostkę 15 dag białego sera i 20 dag szynki (lub gotowanego drobiu).

Umyj garść żółtej fasolki szparagowej. Odetnij końcówki i ugotuj strączki na parze. Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem i układaj w nim warstwami ziemniaki, pomidory, szynkę, fasolkę, kostki białego sera. Wymieszaj pół szklanki wcześniej przygotowanego wywaru z warzyw z łyżeczką bazylii. Wlej do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekaj ok. 50 minut.

Placuszki

Dzieci lubią potrawy, które można wziąć w rączkę. Latem warto im więc proponować placki różnego typu, także te z dodatkiem owoców. Smykowi po 2. roku możesz zrobić np. placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym oraz odrobiną śmietany.

Aby były lżej strawne, tłuszcz dodawaj do ciasta, a placki smaż na teflonowej patelni posmarowanej tylko odrobiną oleju. Z każdego placka odsącz tłuszcz, przyciskając lekko z obu stron papierowy ręcznik. Smakowitą propozycją są również placki ryżowe. Najlepiej je podawać ze świeżymi lub krótko gotowanymi na parze warzywami.

Nasza propozycja:

Placki ryżowe z warzywami (po 2. roku)

Ugotuj 1 szklankę (lub torebkę ok. 200 g) ryżu. Marchewkę oraz kilka różyczek brokułów ugotuj w niewielkiej ilości wody. Potem drobno je pokrój. Przełóż ryż do miski, dodaj jajko, łyżkę mąki, sól do smaku. Wymieszaj i połącz z warzywami. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta, lekko je rozsmarowując.

Smaż z obu stron, podawaj na ciepło. Świetnie smakują z rzodkiewką, pokrojonym w słupki ogórkiem i lekkim dipem (wymieszaj 2 łyżeczki jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu i przecieru pomidorowego. Dopraw odrobiną cukru).

Mięsko z dodatkami

Niektóre maluchy latem tracą ochotę na potrawy z mięsa. Wtedy warto im podać mięsko przyrządzone inaczej niż zwykle. Możesz na przykład przygotować je z dodatkiem owoców, jak pulpeciki z gotowanego indyka z duszoną dynią oraz jabłkami. Dzieci lubią także szaszłyki. Nadziej na nie kawałki grillowanego lub gotowanego mięsa i obrane, pokrojone w kostkę warzywa (np. podgotowaną marchew, paprykę, pomidora). Możesz też dodać kawałki jabłka lub gruszki.

Nasza propozycja:

Pulpeciki z marchewką (po 11. miesiącu)

Przygotuj 3 łyżki mielonego mięsa indyka lub kurczaka. Umyj marchew, obierz ją i opłucz, połowę zetrzyj na tarce o małych oczkach, pozostałą część pokrój na plasterki. Umyte jajko sparz wrzątkiem, wbij do zmielonego mięsa i wyrób masę.

Wymieszaj ją ze startą marchewką, łyżeczką posiekanej natki pietruszki i 2-3 łyżkami kleiku ryżowego, rozprowadzonego w małej ilości wody. Z masy formuj minipulpeciki. Do wrzątku dodaj łyżeczkę masła, plasterki marchewki i kilka listków pietruszki. Wkładaj mięsne kulki i gotuj do miękkości. Podawaj z gotowanymi warzywami.

Chłodnik

Jak sama nazwa wskazuje, ta zimna zupa świetnie chłodzi organizm w upały. Będzie więc idealna dla brzdąca np. po powrocie ze spaceru czy z plaży. Dla smyka po 2. roku życia można już przyrządzić najpopularniejszy u nas chłodnik litewski. Aby był lżej strawny, warto jednak przygotować go nie na tradycyjnym wywarze mięsnym, ale na nieco delikatniejszym - warzywnym. Jeśli do tak przygotowanego chłodnika dodasz jajko, danie będzie lekkie, a jednocześnie dostarczy smykowi dużą porcję wartościowego białka.

Nasza propozycja:

Lekki chłodnik z botwinką (po 2. roku)

Pęczek starannie umytej botwiny pokrój w cienkie paski i ugotuj w niewielkiej ilości wody - posolonej, lekko posłodzonej i zakwaszonej odrobiną soku z cytryny. Następnie pokrój w drobną kostkę kilka rzodkiewek i surowego ogórka oraz posiekaj kilka gałązek koperku i małą cebulę. Połącz jogurt lub kefir z trzema szklankami kwaśnego mleka i 4 łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i przestudzoną botwinę. Wymieszaj składniki i posól do smaku. Podawaj na zimno z jajkiem i cienkimi paseczkami pieczonego mięsa.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas