Przepis na idealną karpatkę? W MasterChefie mieli z tym problem

W ostatnim odcinku programu MasterChef Polska uczestnicy konkursu dostali za zadanie przygotowanie tradycyjnego, polskiego deseru, czyli klasycznej karpatki. Jak się okazało, zadanie przerosło ich możliwości, a jury programu było zszokowane niewielką wiedzą i umiejętnościami uczestników. Karpatka, którą nasze mamy czy babcie przyrządzały czasem nawet co tydzień, okazała się być prawdziwym, kulinarnym wyzwaniem. Czy słusznie?

Karpatka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast
Karpatka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast 123RF/PICSEL

Karpatka to popularne ciasto w postaci dwóch blatów ciasta przełożonych gęstym kremem lub budyniem. Choć według pierwotnego przepisu, dolny blat przyrządza się z ciasta kruchego, a górny z ciasta parzonego, to większość osób przyrządza karpatkę tylko z ciasta parzonego.

Znalazłyśmy dla was prosty i sprawdzony przepis na to kultowe ciasto, który zawsze się udaje. Korzystajcie!

Przepis na karpatkę idealną. Zawsze się udaje

Przepis na blaszkę ok 22x35cm. 

Składniki:

  • 750 ml wody,
  • 250g masła 
  • 2 szklanki mąki Krupczatki (szklanka 250ml),
  • 7 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 900 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 350g masła lub margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier puder do posypania ciasta. 

Przygotowanie:

Ciasto parzone:

1. Wlej wodę do garnka, dodaj masło i zagotuj całość. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia.

2. Gotującą się wodę zdejmij z ognia, wsyp mąkę z proszkiem i energicznie wymieszaj na gładką masę. Ciasto musi odchodzić od garnka!

3. Poczekaj aż ciasto całkowicie wystygnie, wbij do niego kolejno jajka i miksuj na na gładkie ciasto. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

4. Podziel ciasto na dwie części i rozsmarowuj w blaszkach. Nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz około 25 minut. Obniż temperaturę do 170 stopni i piecz 10 minut. Wystudź spody.

Krem:

1. Zagotuj 3 szklanki mleka, a pozostałe składniki (oprócz masła) wraz z 0,5 szklanki mleka zmiksuj i wylej na gotujące się mleko. Dokładnie wymieszaj, by powstał budyń.

2. Wystudź budyń, a masło ucieraj w temperaturze pokojowej. Dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Całość zmiksuj na gładką masę.

3. Wyłóż masę na jeden spód i przykryj drugim. Całość posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas