Deskę do krojenia trzymam tylko w tym miejscu. Sprytnie i higienicznie

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
70
Udostępnij

Na blacie, obok suszarki do naczyń, w szafce, w szufladzie – zwykle w takich miejscach trzymamy deskę do krojenia. A gdyby tak, włożyć ją do lodówki? Kiedy mama pierwszy raz pokazała mi ten patent, byłam lekko zdziwiona. Jak się jednak okazuje, w tym, zdawało by się, dziwactwie, jest metoda.

O drewniane akcesoria kuchenne należy dbać w odpowiedni sposób
O drewniane akcesoria kuchenne należy dbać w odpowiedni sposób123RF/PICSEL

Rada doświadczonej kucharki. "Higiena dziecko, higiena"

Moja mama to kucharka z powołania. Zawsze lubiła kulinarne eksperymenty jednak od czasu, gdy przeszła na emeryturę, w kuchni spędza wyjątkowo dużo czasu. Przygotowywanie potraw, poszukiwanie nowych smaków i testowanie modnych przepisów, sprawia jej sporo satysfakcji, a i domownicy kibicują jej w tym przyjemnym hobby.

Jest też jedną z tych osób, które do kulinarnej pasji podchodzą całościowo. Mama koncentruje się nie tylko na smaku, ale też sporo uwagi poświęca kwestiom takim jak zdrowie, prawidłowe odżywianie i higiena przygotowywanych posiłków. W jej kuchni zawsze panuje porządek i nic nie dzieje się przypadkowo. Dlatego, kiedy pewnego dnia zauważyłam, że drewnianą deskę do krojenia chowa nie do szuflady czy szafki, ale do lodówki, zamiast dowcipkować, zapytałam "dlaczego".

- Higiena dziecko, higiena - usłyszałam w odpowiedzi.

Mama w jednym z poradników wyczytała, że przechowywanie deski w lodówce sprawia, że bakterie namnażają się na niej zdecydowanie wolniej. I jak się okazuje, ma sporo racji. Ale po kolei.

Jak dbać o drewnianą deskę?

Drewniana deska wymaga regularnego czyszczenia
Drewniana deska wymaga regularnego czyszczenia123RF/PICSEL

Przed pierwszym użyciem drewnianą deskę do krojenia trzeba dobrze zaimpregnować. Jej porowata struktura przyczynia się do namnażania bakterii, a także wnikania ich wewnątrz. W tym celu warto wykorzystać specjalny olej, który można kupić w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Deskę myj miękką gąbką do naczyń i czasami nacieraj sokiem z cytryny. Kiedy kroisz na niej chleb lub inne suche produkty, przetrzyj ją tylko kuchennym ręcznikiem. Dzięki temu będzie lepiej wyglądać i posłuży ci przed wiele lat. Pamiętaj również o tym, że drewnianej deski nie wolno myć w zmywarce.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak wyczyścić piekarnik?
      Jak wyczyścić piekarnik?Interia DIY

      Czy warto trzymać drewnianą deskę w lodówce?

      Drewnianą deskę do krojenia warto przechowywać w lodówce
      Drewnianą deskę do krojenia warto przechowywać w lodówce123RF/PICSEL

      Drewnianą deskę do krojenia warto trzymać w lodówce, ponieważ dzięki temu niska temperatura hamuje rozwój bakterii. Drewno jest materiałem, które tworzy środowisko idealne dla różnego rodzaju patogenów. Dzieje się tak dlatego, że podczas mycia materiał ten zatrzymuje w sobie wodę, która tworzy wilgoć. Niepoprawne wysuszenie drewnianej deski do krojenia powoduje powstawanie na niej pleśni i różnego rodzaju grzybów. Dodatkowym plusem przechowywania jej w lodówce jest to, że może posłużyć jako podkładka pod jedzenie. Często po śniadaniu zostają pokrojone kawałki pomidora czy papryki. Możesz je śmiało umieścić na drewnianej desce i zyskać dodatkową półkę w lodówce.

      Zobacz też:

      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      44
      Super
      relevant
      7
      Hahaha
      haha
      13
      Szok
      shock
      3
      Smutny
      sad
      1
      Zły
      angry
      2
      Lubię to
      like
      Hahaha
      haha
      70
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na