Przepisy na koktajle, które postawią Cię na nogi po długiej imprezie!

Jest sobotni wieczór, w twoim domu zjawiają się znajomi lub rodzina, wszyscy się świetnie bawią i zaczynacie świętować weekend lub inną okazję. Jednak co się dzieje na drugi dzień? Nie masz ochoty wstać z łóżka, jest ci niedobrze, boli cię głowa i nie masz apetytu. Są to objawy znane każdemu dorosłemu człowiekowi, który choć raz w życiu bawił się zbyt dobrze, a na drugi dzień musi za to zapłacić wysoką cenę. Czy jest jakiś naturalny sposób, aby na drugi dzień po dobrej zabawie poczuć się lepiej? Oczywiście, że tak! Mamy do dyspozycji dwa koktajle, które idealnie sprawdzą się na wszystkie dolegliwości i nie tylko.

picie
picie© Photogenica

Koktajl z mleczka migdałowego

mleko migdałowe
© Photogenica

Wysoka zawartość białka w koktajlu z mleczka migdałowego momentalnie postawi Cię na nogi! Przyprawy, które dopełnią smaku mają działanie uspokajające z silnym efektem przeciwutleniającym, a wysoka zawartość potasu pomoże zrównoważyć aktywność komórek. Dlatego też koktajl ten jest idealną propozycją dla osób, które dzień wcześniej dobrze się bawiły.

Jak przygotować koktajl? Oto składniki potrzebne do jego przygotowania oraz szczegółowy przepis.

Składniki potrzebne do zrobienia domowego mleka migdałowego:

- 4 szklanki wody

- 1 szklanka migdałów, nasączona co najmniej 8 godzin wcześniej – bez wody

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka cukru

Migdały wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą oraz dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy i pozostawiamy na 8 godzin.

Składniki koktajlu:

koktajl na kaca
© Photogenica

- 4 szklanki mleka migdałowego przygotowanego z powyższego przepisu

- odrobina wody

- 4 łyżki białka w proszku

- 1 banan

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Migdały blendujemy z odrobiną wody, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Pamiętaj, aby wymieszać wszystkie składniki dokładnie. Podawaj zaraz po zrobieniu.

Drugi koktajl to mieszanka kurkumy i mleka, który ma aksamitną konsystencję i pyszny smak. Koktajl wygląda też bardzo apetycznie, ma złoty kolor dzięki kurkumie i idealnie sprawdza się na wieczornego drinka, który koi układ trawienny, pomaga zrelaksować umysł i zregenerować organizm.

Składniki potrzebne do przygotowania pasty z kurkumy:

pasta z kurkumy
© Photogenica

- ½ szklanki wody

- ¼ filiżanki kurkumy w proszku

Wlać wodę do małego garnuszka, a następnie dosypać kurkumę i gotować na średnim ogniu. Uważaj, ponieważ kurkumą łatwo zafarbować garnek oraz sztućce, dlatego zaraz po wymieszaniu umyj wszystkie przyrządy, których używałaś do przygotowania pasty! Teraz delikatnie pomieszaj zawartość garnuszka i jeśli woda wyparowała, a w garnuszku mamy pastę o średniej gęstości to wystarczy pogotować ją jeszcze przez 7 do 10 minut i gotowe.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie koktajlu:

- 2 łyżeczki wcześniej przygotowanej pasty z kurkumy

- 4 szklanki mleka

- 2 łyżeczki cukru

Do niewielkiego garnuszka dodajemy pastę z kurkumy oraz mleko i gotujemy na średnim ogniu. Całość mieszamy powoli, aż do momentu gdy koktajl będzie ciepły ale nie wrzący. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas