Hit z kuchni PRL-u wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza idealny przepis

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kogel-mogel - deser z dzieciństwa
Kogel-mogel - deser z dzieciństwa 123RF/PICSEL

Kogel-mogel - deser z dzieciństwa

Przepis na kogel-mogel od Ewy Wachowicz 

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • owoce sezonowe
Kogel-mogel jest najbardziej wskazaną postacią spożywania jajek, jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw tryptofanu i tyrozyny
Kogel-mogel jest najbardziej wskazaną postacią spożywania jajek, jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw tryptofanu i tyrozyny123RF/PICSEL
  1. Jajka sparzyć wrzątkiem. 
  2. Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem. 
  3. Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę. 
  4. Kogel-mogel przełożyć do małych słoików. Do każdego dać trochę owoców sezonowych.

Czy kogiel-mogel jest zdrowy?

„Ewa gotuje”: ClafoutisPolsatPolsat