Polacy rzadko sięgają po niego w warzywniaku. Jest skarbnicą zdrowia
Fenkuł, znany również jako koper włoski, to niezwykle aromatyczne warzywo o charakterystycznym anyżowym zapachu. To jednak nie wszystko, co go wyróżnia. Ma także wiele właściwości prozdrowotnych, ale w Polsce wciąż jest niedoceniany.

Fenkuł nielubiany przez Polaków. Czas to zmienić
Choć w Polsce wciąż jest niedoceniany, fenkuł w kuchni śródziemnomorskiej od wieków zajmuje ważne miejsce.
To tą kuchnią powinniśmy inspirować się, jeżeli chcemy wprowadzić to warzywo do swojej diety, a naprawdę warto.
Zwłaszcza, że jest ono dostępne w niemal każdym większym warzywniaku i w większości dużych supermarketów.
Fenkuł od wieków stosowany jest jako naturalny środek na dolegliwości żołądkowe. Zawarte w nim olejki eteryczne (m.in. anetol) pobudzają wydzielanie soków trawiennych, łagodzą wzdęcia, a także działają przeciwskurczowo.
Ponadto dzięki dużej zawartości witaminy C, fenkuł wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Fenkuł w diecie wspiera też serce dzięki zawartości potasu oraz folianów. To one wpływają na regulację ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
Co ciekawe warzywo to polecane jest dla kobiet w okresie menopauzy. Fenkuł zawiera fitoestrogeny, które mogą łagodzić objawy tego stanu wspierają równowagę hormonalną u kobiet.
Zobacz także: "Brudna Dwunastka" kontra "Czysta Piętnastka" - które warzywa i owoce mają najmniej chemii?
Jak jeść, by zyskać jak najwięcej. Surowy fenkuł wygrywa

Można jeść go na surowo. To najlepszy sposób, by nie tracić zawartych w nim wartości odżywczych. Wówczas wystarczy pokroić bulwę na cienkie plasterki.
Jest chrupiący, lekko słodkawy, z delikatnym anyżowym posmakiem. Idealnie sprawdza się w sałatkach z cytrusami, w surówkach do dań rybnych lub jako przekąska z hummusem lub oliwą.
To jednak niejedyna opcja. Fenkuł świetnie smakuje pieczony. To drugi najpopularniejszy sposób podawania tego warzywa.
Pod wpływem obróbki cieplnej fenkuł zyskuje delikatniejszy, słodszy smak. Można go piec w piekarniku (np. z oliwą i ziołami), dusić z warzywami lub dodawać do zup.