Rolmopsy z kiszonym ogórkiem

Proste i smaczne.

Rolmopsy - idealne na smaczną przystawkę
Rolmopsy - idealne na smaczną przystawkę 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 płatów śledziowych
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Śledzie zalej wodą i mocz je ponad pół godziny. Ogórki pokrój w słupki, cebulę w plastry. Śledzie dobrze odsącz z wody, układaj na nich po dwa kawałki ogórków i plasterek cebuli, ciasno zwiń, zepnij wykałaczkami. Układaj je w wyparzonym słoiku.

2. Wodę zagotuj z octem, gorczycą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Schłodź. Marynatą zalej śledzie, odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp śledzie szczypiorkiem i koprem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas