Rolmopsy z kiszonym ogórkiem
Proste i smaczne.
Składniki:
- 8 płatów śledziowych
- 4 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka gorczycy
- 2 liście laurowe
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu
- szczypiorek
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Śledzie zalej wodą i mocz je ponad pół godziny. Ogórki pokrój w słupki, cebulę w plastry. Śledzie dobrze odsącz z wody, układaj na nich po dwa kawałki ogórków i plasterek cebuli, ciasno zwiń, zepnij wykałaczkami. Układaj je w wyparzonym słoiku.
2. Wodę zagotuj z octem, gorczycą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Schłodź. Marynatą zalej śledzie, odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp śledzie szczypiorkiem i koprem.