Rozeta z kremem
Mąkę przesiej z solą i wymieszaj z migdałami.
Składniki na 12-14 porcji:
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mielonych migdałów
- 10 dag cukru
- 12 dag mocno schłodzonego masła
- 1 duże jajko
- szczypta soli;
Nadzienie:
- 80 dag zmielonych migdałów
- 8 dużych śliwek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 8 dag masła
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej lub likieru migdałowego
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: masło posiekaj na kawałeczki. Mąkę przesiej z solą i wymieszaj z migdałami. Wsyp do masła i znów posiekaj. Dodaj cukier i jajko. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wyłóż nim okrągłą foremkę. Piecz w 190ºC tylko do lekkiego zrumienienia. Ostudź.
2. Nadzienie: śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ósemki. Migdały wymieszaj z mąką. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, dodaj migdały z mąką, jajko i esencję. Krem rozsmaruj na cieście.
3. Kawałki śliwek ułóż na kremie. Piecz przez 30-40 minut w 180ºC, aż ciasto będzie rumiane. Udekoruj miętą.
Z gruszkami! Zamiast śliwek możesz użyć gruszek. Ciasto będzie równie wyśmienite.
Czas przygotowania: 80 minut