Rozeta z kremem

Mąkę przesiej z solą i wymieszaj z migdałami.

Rozeta z kremem
Rozeta z kremem123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 12-14 porcji:

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 10 dag cukru
  • 12 dag mocno schłodzonego masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli;

Nadzienie:

  • 80 dag zmielonych migdałów
  • 8 dużych śliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 dag masła
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej lub likieru migdałowego

Sposób przygotowania:


1. Ciasto: masło posiekaj na kawałeczki. Mąkę przesiej z solą i wymieszaj z migdałami. Wsyp do masła i znów posiekaj. Dodaj cukier i jajko. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wyłóż nim okrągłą foremkę. Piecz w 190ºC tylko do lekkiego zrumienienia. Ostudź.

2. Nadzienie: śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ósemki. Migdały wymieszaj z mąką. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, dodaj migdały z mąką, jajko i esencję. Krem rozsmaruj na cieście.

3. Kawałki śliwek ułóż na kremie. Piecz przez 30-40 minut w 180ºC, aż ciasto będzie rumiane. Udekoruj miętą.

Z gruszkami! Zamiast śliwek możesz użyć gruszek. Ciasto będzie równie wyśmienite.

Czas przygotowania: 80 minut

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas