Reklama

Reklama

Rybka Nemo z paluszków krabowych

4 porcje, czas ok. 50 min; porcja – 430 kcal.

Składniki

  • 40 dag paluszków krabowych
  • 15 dag majonezu
  • 1 mała cebula
  • pół ogórka sałatkowego
  • 2 marchewki
  • kawałek buraka
  • 2 oliwki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

1. Paluszki krabowe wyjmij z foliowych osłonek, pokrój drobno. 2/3 porcji przełóż do miski. Resztę zmiksuj razem z majonezem. Dodaj do pokrojonych paluszków, wymieszaj.

Reklama

2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Obrany ogórek zetrzyj na tarce lub pokrój w kosteczkę. Dodaj razem z cebulą do składników sałatki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstaw do lodówki na 30 min.

3. Marchewki obierz, opłucz. Z części wykrój ozdobny grzbiet oraz płetwy rybki. Resztę zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.

4. Zimną sałatkę wyjmij z lodówki, uformuj z niej kształt rybki. Wierzch wysyp startą marchewką, tworząc pomarańczowe ubarwienie Nemo. Zrób paski z kawałków buraka i oczy z oliwek. Wetknij płetwy i grzbiet.



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje