Rybne kotleciki
Propozycja w sam raz na piątkowy, bezmięsny obiad. Mini-kotleciki rybne z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom "morskich smaków" oraz dzieciom.

Składniki
- 1 większy płat dorsza/mintaja
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżki mąki tartej
- sól, pieprz, rozmaryn, estragon, natka pietruszki
- lub: gotowa przyprawa do ryb
- 1-2 łyżki soku z cytryny
1. Płat kroimy w niewielkie kawałeczki (ok. 3 cm długości) i skrapiamy cytrynowym sokiem. Oprószamy obficie przyprawami, przekładamy na talerzyk i chłodzimy ok. 30 min.2. Do miseczki wbijamy jajka, rozkłócamy je widelcem. Schłodzone rybne kawałeczki posypujemy mąką, zanurzamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.