Ryżowe kotlety
Pyszne jarskie kotlety, które przygotujesz dosłownie za grosze. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odlej, przepłucz na sicie letnią wodą i pozostaw do całkowitego ocieknięcia i ostudzenia.
2. Ser żółty (może być również twarda mozzarella) zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Obierz i pokrój w kosteczkę obydwie cebule. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebule, lekko oprósz mąką. Smaż na oleju na jasnozłoty kolor. Zdejmij, ostudź.
3. Do miski włóż wystudzony ryż, dodaj przesmażoną cebulę, jajka, oraz starty żółty ser. Dosyp suszone zioła. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i drobno posiekaj. Również dodaj do składników w misce.
4. Całość dokładnie wymieszaj. Wsyp bułkę tartą - tyle, by masa była zwarta. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Możesz także użyć swoich ulubionych przypraw, np. mielonej słodkiej lub wędzonej papryki, gałki muszkatołowej albo chili.
5. Odstaw przygotowaną masę na około 10 minut. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wilgotnymi dłońmi formuj z masy płaskie kotleciki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem osącz z tłuszczu.
Koszt porcji: 1,50 zł