Sałatkowy klasyk z Nicei

Wywodzi się z Nicei, gdzie rybacy jedli ją po powrocie z połowów. Dzisiaj to najbardziej znana na świecie francuska sałatka. Jej nieodzowne składniki to tuńczyk, jajka na twardo i pomidory. Jak przygotować sałatkę nicejską?

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska123RF/PICSEL

Istnieje niezliczona liczba wariacji na temat sałatki nicejskiej. Sięgnijmy po przepis z książki "Gotuj z Rodzinką.pl" z pomysłami kulinarnymi, które inspirowane są słynną serialową rodzinką.

Przygotujmy następujące składniki: 7-8 liści sałaty rzymskiej, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory, 20 czarnych oliwek, 1 mała czerwona cebula, 100 g fasolki szparagowej, 185 tuńczyka w sosie własnym, 2 jajka, 1/2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (np. oregano, tymianek, zioła prowansalskie), 4 łyżki oliwy, sól i pieprz.

- Fasolkę gotujemy przez 6-7 minut, podobnie jajka, studzimy w zimnej wodzie. Osączamy tuńczyka. Umyte i osuszone liście sałaty drzemy na kawałki, ogórki, pomidory i cebulę kroimy. Warzywa i oliwki przekładamy do pojemnika, na wierzchu kładziemy porcję ryby i przekrojone jajko, skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami, solą i pieprzem - dostajemy instrukcję. (PAP Life)

autor: Andrzej Grabarczuk

Sałatka capreseInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas