Sernik wiedeński
Nadesłał Piotr.
Składniki:
1)1 kg. sera pełnotłustego zmielonego, 2) 6 dużych jajek, 3) 150 g margaryny (2/3 kostki), 4) 1 i ¼ szklanki cukru, 5) 1 torebka „Sernixu” (60g.), 6) 200 g. rodzynek, 7) 50 g. skórki pomarańczowej, 8) 3 łyżeczki od herbaty zapachu waniliowego
Przygotowanie:
1) Jeśli ser nie jest bardzo miałki to mielimy go 3 razy w maszynce lub przecieramy przez sitko. 2) Myjemy i moczymy pół godziny w zimnej wodzie rodzynki i skórkę pomarańczową. 3) Żółtka ucieramy z cukrem. 4) Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, łączymy z żółtkami. Stopniowo dodajemy ser i miksujemy, na końcu dodajemy zapach waniliowy, serniks, ponownie miksujemy. 5) Białka ubijamy na sztywną pianę. 6) Następnie ostrożnie łączymy pianę z masą serową, dodajemy bakalie i mieszamy. 7) ma być konsystencja bardzo gęstej 40 proc. śmietany. 8) Wlewamy do formy tortowej o średnicy 24 cm, posmarowanej tłuszczem i opudrowanej bułką tartą. 9) Pieczemy przez około 1 godziny w temp.160 ºC do złotego koloru. 10) Zaraz po upieczeniu sernika nie wyjmujemy, uchylamy drzwi piekarnika, – wtedy sernik spokojnie ostygnie i nie opadnie.