Słodkie salami
Ponadczasowy deser zwany czekoladą kryzysową lub słodkim (oszukanym) salami prezentuje się i smakuje wspaniale. Co ważne, nie wymaga pieczenia.
1. Połowę herbatników kruszymy i mielimy na proszek przy pomocy blendera. Drugą połowę łamiemy tak, by uzyskać niewielkie kawałeczki.
2. Rodzynki w niewielkiej miseczce i zalewamy gorącą wodą (nie wrzątkiem), odstawiamy na pół godziny.
3. Pokruszone ciastka i herbatnikowy proszek umieszczamy w głębokiej misce, dodajemy, kakao, wymoczone (i odcedzone) rodzynki oraz mleko w proszku, bardzo dokładnie mieszamy całość.
4. W rondelku umieszczamy margarynę, dosypujemy cukier i zalewamy połową szklanki wody. Zagotowujemy, mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy jego zawartość do miski z suchymi składnikami, wszystko raz jeszcze bardzo dokładnie mieszamy.
5. Lekko przestudzonej masie nadajemy kształt salami i owijamy ją folią aluminiową. Gdy już całkiem przestygnie, chowamy ją (w folii) do lodówki na całą noc.