Reklama

Reklama

Spiżarnia w małej kuchni? To możliwe!

Domowe przetwory, zapasy żywności, a nawet sprzęt AGD. W spiżarni można przechowywać z powodzeniem wiele produktów. Nieliczni dysponują osobnym pomieszczeniem, które można w takim celu zagospodarować. Nie znaczy to jednak, że trzeba porzucać marzenia o posiadaniu spiżarni – z powodzeniem uda się ją urządzić nawet w małej kuchni. Wystarczy poznać kilka sprawdzonych rozwiązań.

Mała kuchnia to nie problem

Spiżarnia często przywołuje wspomnienia z dzieciństwa: nasze babcie miały tam najlepsze smakołyki, pamiętamy regały pełne równo ustawionych słojów z kompotami i dżemami, zapach wiszących suszonych ziół. Dziś, kiedy dostęp do żywności jest zdecydowanie prostszy i każdy w kuchni dysponuje lodówką, spiżarnia nie pełni już takich funkcji jak kiedyś. Jednak w każdym domu nadal potrzebne jest miejsce do przechowywania dodatkowych opakowań żywności, domowych przetworów, zgrzewek wody czy sprzętu AGD, z którego rzadziej się korzysta. Osobne pomieszczenie do takich celów posiada niewiele osób, ale nawet w małej kuchni możliwe jest wygospodarowanie przestrzeni na mini spiżarnię, która zdecydowanie ułatwi utrzymanie porządku i przygotowywanie posiłków. 

Reklama

Planując miejsce do przechowywania żywności należy pamiętać, ze wymaga ono zapewnienia określonych warunków, które zagwarantują, że jedzenie nie będzie się psuło. Potrzeba chłodnej, zaciemnionej przestrzeni, o stałej temperaturze i wilgotności ok 50-65%. Spiżarnię w kuchni trzeba ulokować z dala od źródeł ciepła (kaloryferów, piecyków, piekarnika) i daleko od okna - promienie słoneczne, zwłaszcza latem, znacząco wpływają na wzrost temperatury. Gdy już wiadomo, gdzie znajdzie się nasza mini-spiżarnia, czas na kluczowe decyzje i wybranie najlepszych rozwiązań dostosowanych do swojej kuchni. 

Jak urządzić spiżarnię w kuchni

W zależności od przestrzeni, jaką dysponujemy, spiżarnia może przybrać różne formy. Idealne na jej urządzenie są kuchenne wnęki, często wysokie i wąskie, co utrudnia ich efektywne wykorzystanie. Aby właściwie zagospodarować każdy centymetr takiej powierzchni, warto zdecydować się na rozwiązania na wymiar. Indywidualny projekt pozwoli tak skonfigurować wnętrze mini spiżarni, by dobrać do własnych potrzeb wysokość półek oraz ilość szuflad i koszy.

- Planując zabudowę postawmy na półki o różnej wysokości - na jednych będziemy przechowywać przetwory, na innych umieścimy sprzęt AGD. Wysuwane kosze są bardzo praktyczne, nie zapominajmy jednak, że poza koszami przydadzą się szuflady z pełnym dnem do przechowywania opakowań z sypką żywnością - wtedy, w razie uszkodzenia paczki, nic nie wysypie się na zewnątrz - doradza Anna Wróbel, projektantka mebli z firmy Komandor.

Drzwi zapewnią spiżarni odpowiednie zaciemnienie i uchronią artykuły spożywcze przed działaniem promieni słonecznych. Najlepiej sprawdzą się  te przesuwne, które zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż tradycyjne - uchylne. To też niezwykle funkcjonalne rozwiązanie, które pozwala w jednym momencie uzyskać  dokładny ogląd na wszystkie produkty, które znajdują się wewnątrz.

- Fronty drzwi dobierzmy tak, by pasowały do mebli kuchennych. Można pozwolić sobie także na odrobinę fantazji i wybrać front z ciekawą grafiką , która będzie pasowała do naszej kuchni, świetnie ożywi wnętrze i doda mu charakteru. Warto także pomyśleć o zamontowaniu punktowego oświetlenia,  które zdecydowanie ułatwi korzystanie z kuchennej spiżarni - podpowiada Anna Wróbel. 

Jeśli w naszej kuchni nie ma wnęk, funkcję spiżarni może pełnić także odpowiednio zorganizowana szafka gospodarcza. Planując jej zakup od razu zastanówmy się, co dokładnie będziemy w niej przechowywać. Idealnie, jeśli i w tym przypadku, ilość koszy i szuflad dobierzemy indywidualnie. Warto pamiętać, że muszą one zapewniać odpowiedni udźwig, często bowiem składujemy tam cięższe przedmioty, takie jak zgrzewki wody czy słodkich napojów.  

Porządek przede wszystkim

Posiadanie kuchennej spiżarni to nie wszystko. Bardzo ważne jest także jej właściwe zagospodarowanie. Jak zadbać o to, aby zawsze panował tam porządek? Przede wszystkim należy podzielić przestrzeń na strefy i pamiętać, by w najłatwiej dostępnym miejscu znalazły się te produkty, z których korzysta się najczęściej. Domowe przetwory powinny stanąć w jednym miejscu. Warto pomyśleć o estetycznych etykietach, które nie tylko podpowiedzą, co jest w środku, ale będą zachęcały do odkręcenia słoiczka.

Na wyższych półkach powinniśmy położyć rzadko używany sprzęt AGD. Z kolei ulokowane niżej półki, czy też wysokie szuflady umiejscowione w dolnych partiach zabudowy, warto zostawić na cięższe rzeczy - wodę i napoje, mąkę czy cukier. W przypadku tych ostatnich starajmy się rezygnować z papierowych opakowań, które przyciągają mole, zastępując je plastikowymi pojemnikami na żywność lub szklanymi słojami. Tu również warto postawić na estetykę, wybrać równe, ozdobne słoje i zadbać o ciekawe etykiety. Wszystkie przedmioty małych gabarytów (przyprawy, niewielkie paczuszki) warto posegregować i włożyć do pojemników, albo ozdobnych koszyków, dzieląc je  według odpowiedniej kategorii.

Mini-spiżarnia nie tylko ułatwi utrzymanie porządku w kuchni. Estetycznie i praktycznie zagospodarowana będzie zachęcała do częstego zaglądania do niej i na pewno stanie się  inspiracją do powstania wielu fantastycznych potraw. Posiadanie takiej spiżarni zachęci także do przyrządzania domowych dżemów, powideł i soków, które umilą domownikom jesienno-zimowy czas.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje