Strudel z masą jabłeczną
Strudel z jabłkami to klasyka smaku. Smaczne i delikatne ciasto wypełnione kwaskowatymi jabłkami z dodatkiem rodzynek zasmakuje każdemu.
Sposób przygotowania:
1. Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, łyżki masła oraz octu i ciepłego mleka. Uformuj kulę, obtocz ją w oleju. Włóż do wysmarowanej olejem miski, odstaw na 30 minut.
2. Rozpuść 5 dag masła, wsyp bułkę tartą. Przesmaż na złoto. Jabłka obierz, posiekaj i krótko podduś z 3-4 łyżkami rodzynek oraz cukrem. Resztę masła rozpuść.
3. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj, a potem rozciągnij w rękach. Musi być niemal prześwitujące. Każdy kawałek posmaruj masłem. Rozłóż bułkę tartą i masę z jabłek. Krótsze boki załóż lekko na nadzienie. Zwiń strudle wzdłuż dłuższych boków. Posmaruj resztą masła. Piecz po 45 min w 200°C.