Strudel z masą jabłeczną
Strudel z jabłkami to klasyka smaku. Smaczne i delikatne ciasto wypełnione kwaskowatymi jabłkami z dodatkiem rodzynek zasmakuje każdemu.

Składniki
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- sól
- 25 dag masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżka octu
- 7 dag bułki tartej
- rodzynki
- 31,5 kg kwaskowatych jabłek
- 10 dag cukru
- olej
Sposób przygotowania:
1. Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, łyżki masła oraz octu i ciepłego mleka. Uformuj kulę, obtocz ją w oleju. Włóż do wysmarowanej olejem miski, odstaw na 30 minut. 2. Rozpuść 5 dag masła, wsyp bułkę tartą. Przesmaż na złoto. Jabłka obierz, posiekaj i krótko podduś z 3-4 łyżkami rodzynek oraz cukrem. Resztę masła rozpuść. 3. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj, a potem rozciągnij w rękach. Musi być niemal prześwitujące. Każdy kawałek posmaruj masłem. Rozłóż bułkę tartą i masę z jabłek. Krótsze boki załóż lekko na nadzienie. Zwiń strudle wzdłuż dłuższych boków. Posmaruj resztą masła. Piecz po 45 min w 200°C.