Strudel z masą jabłeczną

Strudel z jabłkami to klasyka smaku. Smaczne i delikatne ciasto wypełnione kwaskowatymi jabłkami z dodatkiem rodzynek zasmakuje każdemu.

Strudel z masą jabłeczną
Strudel z masą jabłeczną123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, łyżki masła oraz octu i ciepłego mleka. Uformuj kulę, obtocz ją w oleju. Włóż do wysmarowanej olejem miski, odstaw na 30 minut. 

2. Rozpuść 5 dag masła, wsyp bułkę tartą. Przesmaż na złoto. Jabłka obierz, posiekaj i krótko podduś z 3-4 łyżkami rodzynek oraz cukrem. Resztę masła rozpuść. 

3. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj, a potem rozciągnij w rękach. Musi być niemal prześwitujące. Każdy kawałek posmaruj masłem. Rozłóż bułkę tartą i masę z jabłek. Krótsze boki załóż lekko na nadzienie. Zwiń strudle wzdłuż dłuższych boków. Posmaruj resztą masła. Piecz po 45 min w 200°C.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas