Reklama

Reklama

Strudel z masą jabłeczną

Strudel z jabłkami to klasyka smaku. Smaczne i delikatne ciasto wypełnione kwaskowatymi jabłkami z dodatkiem rodzynek zasmakuje każdemu.

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 20 porcji

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 25 dag masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka octu
  • 7 dag bułki tartej
  • rodzynki
  • 31,5 kg kwaskowatych jabłek
  • 10 dag cukru
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, łyżki masła oraz octu i ciepłego mleka. Uformuj kulę, obtocz ją w oleju. Włóż do wysmarowanej olejem miski, odstaw na 30 minut. 

2. Rozpuść 5 dag masła, wsyp bułkę tartą. Przesmaż na złoto. Jabłka obierz, posiekaj i krótko podduś z 3-4 łyżkami rodzynek oraz cukrem. Resztę masła rozpuść. 

3. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj, a potem rozciągnij w rękach. Musi być niemal prześwitujące. Każdy kawałek posmaruj masłem. Rozłóż bułkę tartą i masę z jabłek. Krótsze boki załóż lekko na nadzienie. Zwiń strudle wzdłuż dłuższych boków. Posmaruj resztą masła. Piecz po 45 min w 200°C.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: strudel | strudel jabłkowy | Strudel z masą jabłeczną

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje