Reklama

Reklama

Świąteczne pierniki dla dzieci

Czas: około 80 minut; porcja – 200 kcal.

Składniki - na 10 porcji

  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 5 dag masła
  • 40 dag cukru kryształu
  • po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i przyprawy korzennej
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • kolorowe barwniki spożywcze

1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę, uformuj kopczyk. Na środku kopczyka zrób dołek. Wbij w niego dwa całe jajka. Dodaj pokrojone na kawałki masło, wsyp 15 dag cukru. Posiekaj składniki nożem.

Reklama

2. Do składników na stolnicy dodaj sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Na koniec wlej płynny miód. Starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

3. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5 mm. Foremkami wykrawaj pierniki. Piecz 15-18 minut w 170 st.

4. Resztę cukru utrzyj z białkami oraz taką ilością soku z cytryny, by powstał gęsty lukier. Podziel go na porcje, połącz z kolorowymi barwnikami, ozdób ciastka.

Przygotowane w ten sposób pierniki możesz zawiesić na choince. Przed pieczeniem powbijaj w nie rurki makaronowe. Gdy je wyjmiesz, otrzymasz otwory do przewleczenia tasiemki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje