Szaszłyki z kurczaka z morelami i szałwią
Z grilla.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- Sok z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki imbiru
- Sól, pieprz
- 30 dużych listków szałwii
- 3 pomidory
- 1 papryka
- Zielona cebulka
- Natka pietruszki
- 2 łyżki octu winnego (białego)
- 30 suszonych moreli
Przygotowanie:
Mięso pokroić na 30 równych kawałków. 4 łyżki oliwy wymieszać z sokiem z cytryny, imbirem solą i pieprzem. Dodać do mięsa i odstawić na 45 minut. Mięso, szałwię i morele nadziewać na szpadki. Doprawić solą i pieprzem. Grillować 10-15 minut.
Na salsę:
Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Zieloną cebulkę i natkę pietruszki drobno pokroić. Ocet, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy wymieszać. Wszystkie składniki salsy wymieszać i doprawić winegretem.