Tarty pachnące słońcem

Tarta z kurkami
Tarta z kurkami123RF/PICSEL

Quiche z kurkami

Składniki

  • 1 i 1/2 porcji gotowego kruchego ciasta
  • 300 g kurek
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 22 proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

Galette z pomidorami
Galette z pomidorami123RF/PICSEL

Galette z pomidorami

Składniki

  • 250 g mąki pszennej lub mieszanej
  • duża szczypta soli
  • 125 g masła
  • duże jajko
  • 1/3 szklanki gęstego sosu pomidorowego
  • 250 g małych pomidorków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • łyżka startego parmezanu
  • dymka
6 porcji

Sposób przygotowania

Tarta z cukinią
Tarta z cukinią123RF/PICSEL

Cukinia na cieście francuskim

Składniki

  • porcja gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g sera feta
  • 100 g śmietany 22 proc.
  • 2 jajka
  • 2 cukinie średniej wielkości
  • łyżka oliwy
  • koperek
  • czarny pieprz
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania

Tarta z oliwkami
Tarta z oliwkami123RF/PICSEL

Z łososiem, porem i oliwkami

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego, posiekanego masła
  • jajko
  • 1-2 łyżeczki wody

- farsz

  • 100 g łososia
  • 1/2 małej cukinii
  • por
  • łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka pokrojonych czarnych oliwek

Sposób przygotowania

Tarta szpinakowa
Tarta szpinakowa123RF/PICSEL

Szpinakowa z mozzarellą

Składniki

  • porcja gotowego kruchego ciasta
  • 400 g szpinaku
  • 100 g śmietany 22 proc.
  • 100 g serka ricotta
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • 125 g mozzarelli (kulka)
  • świeży tymianek
6 porcji

Sposób przygotowania

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?