Reklama

Reklama

Tarty pachnące słońcem

Chrupiące ciasto, a w nim zapieczone warzywa prosto z grządki, świeże kurki, aromatyczne zioła. Obojętne, czy wybierzesz klasyczną tartę, sycący quiche czy rustykalną galette. Wszystkie smakują obłędnie.

Quiche z kurkami

Składniki

  • 1 i 1/2 porcji gotowego kruchego ciasta
  • 300 g kurek
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 22 proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

1. Kurki oczyść i pokrój, podsmaż na połowie oleju. Na reszcie oleju zrumień posiekaną cebulę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 

2. Natłuść formę o wysokich bokach. Wyłóż ją ciastem, zawiń je na górnym brzegu, aby boki nie opadły (quiche jest wyższy niż tarta). Podpiecz ciasto (15 minut). 

3. Wymieszaj jajka ze śmietaną i mlekiem. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyłóż na ciasto cebulę i kurki (odłóż kilka), zalej masą jajeczną. Piecz 20 minut. Obsyp resztą kurek i tymiankiem. piecz jeszcze 10 minut.

Reklama

Galette z pomidorami

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 250 g mąki pszennej lub mieszanej
  • duża szczypta soli
  • 125 g masła
  • duże jajko
  • 1/3 szklanki gęstego sosu pomidorowego
  • 250 g małych pomidorków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • łyżka startego parmezanu
  • dymka

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z solą, masłem i roztrzepanym jajkiem (odłóż łyżkę jajka). Zagnieć ciasto, rozwałkuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw placek do lodówki na 30 minut. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Posmaruj schłodzone ciasto sosem pomidorowym, pozostawiając wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Pomidorki przekrój na pół, wymieszaj z oliwą, ułóż na cieście. Posyp przyprawami. Zagnij do środka brzeg ciasta i posmaruj go pozostawionym jajkiem. 

3. Piecz 40 minut. Gorącą tartę posyp po wierzchu parmezanem i posiekaną dymką.

Cukinia na cieście francuskim

Składniki

  • porcja gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g sera feta
  • 100 g śmietany 22 proc.
  • 2 jajka
  • 2 cukinie średniej wielkości
  • łyżka oliwy
  • koperek
  • czarny pieprz
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Prosto - kątną formę posmaruj masłem. Wyłóż na nią porcję ciasta. Ponakłuwaj je widelcem, przy - kryj papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. 

2. Fetę rozgnieć dokładnie widelcem. Odłóż 2 łyżki, resztę wymieszaj ze śmietaną i jajka - mi. Posmaruj masą spód tarty. Piecz 20 minut. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Wyłóż ją na podpieczoną tartę. Piecz jeszcze 15 minut (cukinia nie powinna się zrumienić). 

3. Wyjmij tartę z piekarnika, posyp resztą fety i świeżym koperkiem. Oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Z łososiem, porem i oliwkami

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego, posiekanego masła
  • jajko
  • 1-2 łyżeczki wody

Składniki - farsz

  • 100 g łososia
  • 1/2 małej cukinii
  • por
  • łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka pokrojonych czarnych oliwek

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z solą. Zagnieć ją z masłem, aby powstały "kluseczki". Jajko roztrzep z wodą. Połącz wszystkie składniki, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. 

2. Natłuść formę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż do formy. Przykryj papierem do pieczenia i dociąż suchą fasolą. Piecz 15 minut. 

3. Ugotuj na parze łososia (5-7 minut). Pora zblanszuj (2-3 minuty) i pokrój w krążki. Cukinię tylko pokrój w cienkie plasterki. 

4. Wyjmij podpieczone ciasto. Rozłóż na nim plasterki cukinii, następnie łososia i pora. Roztrzep jajka ze śmietaną i mlekiem. Przypraw do smaku. Zalej masą tartę. Piecz 35-40 minut. Posyp oliwkami. 

Szpinakowa z mozzarellą

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • porcja gotowego kruchego ciasta
  • 400 g szpinaku
  • 100 g śmietany 22 proc.
  • 100 g serka ricotta
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • 125 g mozzarelli (kulka)
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Formę posmaruj odrobiną masła. Wyłóż ją kruchym ciastem. Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut. 

2. Szpinak zblanszuj na suchej patelni, ostudź i posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną, ricottą i przyprawami. Wyłóż masę na podpieczony spód. 

3. Piecz 25 minut, po czym wyjmij na chwilę i obłóż wierzch tarty cienkimi plasterkami mozzarelli. Piecz jeszcze 5 minut (tylko tak, aby mozzarella się rozpuściła). Posyp tymiankiem.







Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje