Reklama

Reklama

Tort kawowy

Ten tort to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. Jest pyszny, wilgotny i pachnie niczym mała czarna. Wypróbuj nasz przepis, a na stałe zagości w twoim repertuarze.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 5 jajek
  • 18 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 3 dag naturalnego kakao
  • 3/4l kremówki (36 proc.)
  • 2 łyżeczki kawy instant
  • po 1 op. cukru waniliowego i polewy czekolad.

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj 5 dag cukru. Żółtka utrzyj razem z 10 dag cukru. Połącz obie masy. 

2. Dodaj mąkę i naturalne kakao. Tortownicę o średnicy 24 cm (lub prostokątną formę) wyłóż pergaminem, przelej ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 160°C. Biszkopt przestudź w formie. 

3. Przestudzone ciasto wyjmij. Przekrój na trzy równe blaty. Kremówkę zagotuj razem z resztą cukru. Zdejmij z ognia, wymieszaj z kawą instant. Ostudź, wstaw do lodówki. Na drugi dzień ubij na sztywno razem z cukrem waniliowym. Polewę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Blaty przełóż kremem kawowym, ozdób polewą czekoladową.



Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: tort | Tort kawowy | deser

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje