Tort kawowy
Ten tort to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. Jest pyszny, wilgotny i pachnie niczym mała czarna. Wypróbuj nasz przepis, a na stałe zagości w twoim repertuarze.
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj 5 dag cukru. Żółtka utrzyj razem z 10 dag cukru. Połącz obie masy.
2. Dodaj mąkę i naturalne kakao. Tortownicę o średnicy 24 cm (lub prostokątną formę) wyłóż pergaminem, przelej ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 160°C. Biszkopt przestudź w formie.
3. Przestudzone ciasto wyjmij. Przekrój na trzy równe blaty. Kremówkę zagotuj razem z resztą cukru. Zdejmij z ognia, wymieszaj z kawą instant. Ostudź, wstaw do lodówki. Na drugi dzień ubij na sztywno razem z cukrem waniliowym. Polewę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Blaty przełóż kremem kawowym, ozdób polewą czekoladową.