Udziec z indyka z zapiekanką z ziemniaków
Solidny obiad.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
- gałązka lauru
- 1 udo z indyka (ok 1,2 kg)
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- Skórka z cytryny ekologicznej
- 400 ml mleka
- 250 g śmietany
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 75 g masła
- 25 g tartego parmezanu
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Czosnek obrać i posiekać. Zioła związać nitką. Mięso natrzeć solą i pieprzem, obwiązać nitką. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać czosnek zioła i skórkę z cytryny. Chwilę smażyć. Dodać mleko i śmietanę, doprawić solą i pieprzem i na średnim ogniu dusić 1,5 godziny.
Cebulę pokroić w krążki, ziemniaki w cienkie plasterki. Ziemniaki układać w formie aluminiowej tak, aby się nie rozpadły. Dodać krążki cebuli. Dodać pokrojony rozmaryn, pieprz i sól, skropić roztopionym masłem i zapiekać w 200 st. C przez 30 minut. Parmezan
zmieszać z bułką tartą i posypać zapiekankę. Piec kolejne 15-20 minut. Mięso wyjąć z rondla, przykryć folią aluminiową i odstawić, aby "odpoczęło".
Sos gotować jeszcze 10 minut, wyjąć zioła i skórkę z cytryny, ponownie doprawić. Zapiekankę ziemniaczaną wyjąć z pieca. Z mięsa zdjąć folię aluminiową i wstawić je do rozgrzanego piekarnika (225 st. C) i dopiec na chrupko przez 5-8 minut. Pieczeń podawać z sosem i ziemniakami.