Udziec z indyka z zapiekanką z ziemniaków

Solidny obiad.


Reklama

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • gałązka lauru
  • 1 udo z indyka (ok 1,2 kg)
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • Skórka z cytryny ekologicznej
  • 400 ml mleka
  • 250 g śmietany
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 75 g masła
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

Czosnek obrać i posiekać. Zioła związać nitką. Mięso natrzeć solą i pieprzem, obwiązać nitką. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać czosnek zioła i skórkę z cytryny. Chwilę smażyć. Dodać mleko i śmietanę, doprawić solą i pieprzem i na średnim ogniu dusić 1,5 godziny.

 Cebulę pokroić w krążki, ziemniaki w cienkie plasterki. Ziemniaki układać w formie aluminiowej tak, aby się nie rozpadły. Dodać krążki cebuli. Dodać pokrojony rozmaryn, pieprz i sól, skropić roztopionym masłem i zapiekać w 200 st. C przez 30 minut. Parmezan

zmieszać z bułką tartą i posypać zapiekankę. Piec kolejne 15-20 minut. Mięso wyjąć z rondla, przykryć folią aluminiową i odstawić, aby "odpoczęło".

Sos gotować jeszcze 10 minut, wyjąć zioła i skórkę z cytryny, ponownie doprawić. Zapiekankę ziemniaczaną wyjąć z pieca. Z mięsa zdjąć folię aluminiową i wstawić je do rozgrzanego piekarnika (225 st. C) i dopiec na chrupko przez 5-8 minut. Pieczeń podawać z sosem i ziemniakami.

                                                                                      

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje