Owoc długowieczności. Można spożywać go jako zamiennik masła
Choć początkowo polscy smakosze podchodzili do niego z pewną dozą nieufności, dziś egzotyczny owoc jest synonimem zdrowego odżywiania. Podbija serca i podniebienia osób, które szukają zdrowych i niezwykle wszechstronnych produktów spożywczych. Awokado świetnie wpisuje się w nowoczesne trendy kulinarne, ale przynosi też realne korzyści. Nie bez powodu jest nazywane jednym z najzdrowszych owoców świata.

Spis treści:
- Święty owoc długowieczności
- Jak wygląda i jak smakuje awokado?
- Awokado w kuchniach świata - do czego jest używane?
- Właściwości zdrowotne awokado - dlaczego warto je jeść?
- Kto najbardziej doceni awokado?
- Jak rozpoznać dobre awokado w sklepie?
Święty owoc długowieczności
Awokado znane jest także jako smaczliwka wdzięczna. Pochodzi z terenów Ameryki Środkowej i było uprawiane już przez Azteków, dla których stanowiło nie tylko ważny element diety. Postrzegali go jako święty owoc, dający długowieczność. Trzeba przyznać, że się nie pomylili. Popularność spożywania awokado dziś idealnie wpisuje się w zdrowy styl życia. Współcześnie największe uprawy smaczliwki znajdują się w Meksyku, Peru, Chile i Kalifornii, ale bez trudu znajdziemy ten egzotyczny okaz także na półkach polskich sklepów.
Jak wygląda i jak smakuje awokado?
Owoc ma gruszkowaty lub owalny kształt, zieloną, ewentualnie lekko brązową skórkę i dużą pestkę w środku. Idealny do jedzenia miąższ powinien być kremowy i miękki. A co z walorami smakowymi? Awokado jest delikatne, maślane, lekko orzechowe. Jego smak w gruncie rzeczy jest dość neutralny, dlatego świetnie łączy się z innymi, bardziej wyrazistymi produktami. Awokado nie przytłacza dania - raczej nadaje mu aksamitną strukturę.

Awokado w kuchniach świata - do czego jest używane?
To jeden z najbardziej uniwersalnych owoców. Co ciekawe, w tym miejscu można wspomnieć, że pod względem botanicznym awokado jest jagodą. Stało się już ikoną kuchni meksykańskiej. Stanowi bazę słynnej pasty guacamole, podawanej z tortillą przyrządzaną na rożne sposoby czy grillowanym mięsem. W Brazylii i Wietnamie awokado serwuje się również na słodko, np. w koktajlach i deserach.
Europejscy szefowie kuchni widzą w nim przede wszystkim sposób na zdrowe urozmaicenie diety. Awokado ląduje w kanapkach - zdarza się, że jest postrzegane jako zdrowszy zamiennik masła. Jadane jest w formie sałatek, a także past i smarowideł do chleba. Dorzuca się je do potraw z warzywami i rybami. Dzięki neutralnemu smakowi pasuje zarówno do jajek, warzyw, innych owoców, kakao, jak i jogurtów. Uniwersalność to domena smaczliwki wdzięcznej.
Właściwości zdrowotne awokado - dlaczego warto je jeść?
Awokado uchodzi za superfood i nie jest to kwestia marketingowych przekazów. Zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które korzystnie wpływają na układ krążenia, poziom cholesterolu oraz pracę mózgu. Owoc jest bogatym źródłem potasu, przez co wspiera gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Pod względem zawartości tego cennego pierwiastka smaczliwka wygrywa nawet z bananami.
Ponadto awokado zawiera:
- błonnik wspierający trawienie;
- witaminy C, E, K oraz z grupy B;
- korzystną dla wzroku luteinę;
- antyoksydanty chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem.
Tak różnorodny zestaw dobroczynnych składników przekłada się na poprawę koncentracji, sprawne działanie metabolizmu, mocną odporność i lepszą kondycję skóry.
Kto najbardziej doceni awokado?
Owoc jest uwielbiany przez osoby dbające o zdrowy styl życia i pełnowartościową zawartość talerza. Do awokado przekonują się także sportowcy, potrzebujący dobrej jakości paliwa do poprawiania wyników swoich treningów. Zaleca się, aby regularnie uwzględniać smaczliwkę w diecie seniorów oraz osób pracujących umysłowo. Tłuszcze obecne awokado podtrzymują uczucie sytości, co z kolei pomaga w hamowaniu odruchu podjadania - przyda się to osobom dbającym o sylwetkę.
Przeczytaj: Powinien być obowiązkowy w diecie osób po 60. Gasi stany zapalne, wspiera serce i pomaga schudnąć
Jak rozpoznać dobre awokado w sklepie?
Zanim dokonamy zakupu, warto poznać nieco wnikliwiej specyfikę produktu. Awokado nie dojrzewa na drzewie. Dopiero kiedy zostanie zebrane, zaczyna mięknąć i nabiera smaku. Dlatego w sklepach możemy trafić na twarde egzemplarze, które potrzebują kilku dni, aby osiągnąć idealną konsystencję miąższu. Wystarczy, że będziemy przechowywać je w temperaturze pokojowej, a w ciągu dwóch-trzech dni zmięknie. Możesz też skorzystać z patentu, który opisywaliśmy w artykule "Awokado dojrzałe w kilka minut? Jest na to genialny trik".
Jeśli jednak zależy nam na czasie, podczas zakupów kierujmy się dotykiem. Dojrzałe awokado jest miękkie, ale pod naciskiem palca nie zapada się całkowicie. Warto też spojrzeć pod małą szypułkę na górze owocu. Jeśli miejsce po niej jest jasne - owoc prawdopodobnie jest idealny do spożycia. Gdy jest brązowe - awokado prawdopodobnie okaże się już przejrzałe.
Podobał ci się ten artykuł? Zobacz więcej praktycznych porad i inspiracji w serwisie kobieta.interia.pl - codziennie coś nowego.









