Oto cała prawda o ketchupach bez cukru. Bosacka nie ma wątpliwości
Ketchupy w Polsce kupowane są na potęgę. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że ich składy pozostają wiele do życzenia. Warto więc czytać etykiety i wybierać te, które mają jak najmniej szkodliwych związków. Ostatnio tym ostatnio bardzo popularnym i uznawanym za zdrowsze przyjrzała się Katarzyna Bosacka.

Spis treści:
- Czy ketchup jest zdrowy?
- Katarzyna Bosacka analizuje skład popularnych ketchupów. Nie ma dobrych wieści
- Czym jest suklaroza i czy jest bezpieczna w spożyciu?
- Czy suklaroza jest zdrowsza niż cukier?
Czy ketchup jest zdrowy?
Ketchup to uniwersalny dodatek do wielu przekąsek i potraw. Uwielbiają go dorośli i dzieci, a niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego śniadania czy kolacji. Mimo iż zawiera cenne składniki jak witaminy, minerały i naturalny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów - likopen, większość z ketchupów dostępnych w sklepach nafaszerowane są również masą konserwantów i cukru. Producenci żywności wychodząc naprzeciw oczekiwaniom coraz bardziej świadomych konsumentów, starają się modyfikować skład ketchupów tak, aby był on jak najprostszy. Zamiast cukru coraz częściej dodają inne słodziki, które mają za na celu zachowanie ich walorów smakowych, a jednocześnie obniżenie kaloryczności i negatywnych skutków zdrowotnych. Czy te substancje są jednak dla nas lepszym wyborem aniżeli cukier? Sprawie przyjrzała się ostatnio jedna ze znanych dziennikarek i infuencerek - Katarzyna Bosacka.
Zobacz również:
Katarzyna Bosacka analizuje skład popularnych ketchupów. Nie ma dobrych wieści
Katarzyna Bosacka po raz kolejny zaskoczyła internautów. W mediach społecznościowych, gdzie regularnie udziela żywieniowych porad i analizuje składy wielu popularnych produktów spożywczych, tym razem przeanalizowała składy ketchupów, które ostatnimi czasy Polacy kupują na potęgę. Chodzi o te mające stanowić zdrowszą alternatywę dla produktów nafaszerowanych cukrem.
Mam dziś dla Was rolkę z przeglądem ketchupów „bez cukru”. I wiecie co? W prawie każdym z nich pojawia się pewna tajemnicza substancja…
Słodzik, o jakim wspomina w rolce na Instagramie Katarzyna Bosacka to suklaroza. Ekspertka wyjaśniła, czy można spożywać ją bez obaw o zdrowie.
Czym jest suklaroza i czy jest bezpieczna w spożyciu?
- Suklaroza to słodzik nawet 600x słodszy niż cukier, dodawany po to, żeby ketchup wciąż smakował "jak trzeba", mimo że nie zawiera cukru. I choć jest uznawana za bezpieczną, to wciąż to sztuczny dodatek, który nie każdemu odpowiada. Nie zawiera kalorii, co dla wielu osób może być dużym plusem - napisała Bosacka na Instagramie.
Czy suklaroza jest zdrowsza niż cukier?
Zdaniem specjalistów ds. żywienia, suklaroza może być zamiennikiem cukru dla osób, które z różnych względów nie mogą go spożywać. Nie zawiera kalorii, nie przyczynia się do powstawania próchnicy i jest stabilna w wysokich temperaturach. Nadmierne spożycie tej substancji może jednak wiązać się z gorszym trawieniem, negatywnie wpływać na mikroflorę jelitową i powodować problemy metaboliczne. Należy więc zachować ostrożność i nie spożywać produktów z suklarozą zbyt często.







