Wiosenna tagliatella z warzywami w sosie herbacianym
Makaron w pysznym sosie.
Składniki:
• 300g tagliatelli, • 10 zielonych szparagów, • ½ kalafiora, • ½ brokuła, • 150 g marchewki młodej , • 250 ml śmietanki 30 proc.,• 2 łyżki masła, • 3 łyżki płatków parmezanu, • 2 piramidki herbaty zielonej z płatkami kwiatów jaśminu i pomarańczy, • sól morska, pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać herbatę zieloną z płatkami kwiatów jaśminu i pomarańczy i gotować kilka minut. Zblanszowane warzywa, podsmażyć na maśle, zalać herbacianą śmietanką, gotować kilka minut do uzyskania konsystencji sosu. Solą i pieprzem doprawić do smaku, dodać ugotowaną tagliatellę. Podawać z płatkami parmezanu. Porcja dla 4-6 osób Czas przygotowania 40 min.