Wiosenne abc

Poznaj rady ekspertów.

Sosy i dipy do młodych warzyw

Pokrojone w słupki, ugotowane na parze lub upieczone na grillu warzywa lepiej smakują "w towarzystwie".

Reklama

Przygotuj klasyczny sos tzatziki z jogurtu lub serka, czosnku, startego ogórka i koperku.

Podaj hummus z gotowanej ciecierzycy zmiksowanej z pastą sezamową (tahini), oliwą, czosnkiem oraz sokiem z cytryny.

Polej warzywa domowym zielonym pesto ze zmiksowanej bazylii lub natki, oliwy, czosnku oraz orzechów włoskich.

Dieta dla serca

Porzeczki wracają do mody! Wykorzystaj kolorowe odmiany tych owoców do przyrządzania nalewek i deserów, dekoracji ciast i koktajli, gotowania zup owocowych, a także do faszerowania mięs (np. schabu)

Energia w płynie

Zamiast kawy, przygotuj sobie rano koktajl ze szpinaku, ogórka, jabłek, bananów, pomidorów, selera naciowego lub buraków.

Wiosna na talerzu

Kolorowe kwiatki to nie tylko dekoracja stołu, ale również... talerza. Jadalne pączki i płatki fiołków, bratków, mniszka lekarskiego, stokrotek, róż czy nagietków możesz dodawać do sałatek, surówek i zup, a także zdobić nimi desery lub zamrażać w lodzie i używać do chłodzenia wiosennych napojów.

Festiwal nowalijek

Na przełomie kwietnia i maja w sklepach pojawiają się pierwsze rodzime warzywa. Młode marchewki, sałata, rzodkiewki, ogórki i dymka to nie tylko zastrzyk witamin dla osłabionego po zimie organizmu, ale też smaczne urozmaicenie codziennego jadłopspisu. Jedz ja na surowo, bo właśnie wtedy dostarczają najwięcej cennych składników.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje