Wytrawna rolada
Taka rolada smakuje doskonale. Możesz podać ją i na obiad, i na kolację.
Składniki na 5-6 porcji:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ½ strąka czerwonej papryki
- ½ strąka żółtej papryki
- ½ małej cukinii
- 1 mała cebula
- 15 dag piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 6 łyżek kukurydzy konserwowej
- 15 dag sera żółtego, np. gouda
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę lub paski. Cebulę drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w ćwierć talarki lub dużą kostkę. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą gyros. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj mięso. Mieszając smaż na średnim ogniu 5-7 min. Na płat ciasta francuskiego wyłóż podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę, cukinię oraz kukurydzę konserwową. Oprósz solą oraz pieprzem. Całość obficie posyp startym żółtym serem i zwiń. Wierzch w kilku miejscach natnij ostrym nożem i posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem ciasta do dołu). Piecz około 20 min w temperaturze 180°C. Podawaj z dipem czosnkowym.
Rada: Błyskawiczną roladę przygotujesz z gotowej mieszanki mrożonych warzyw (marchewka, groszek, brokuł, kalafior).