Wytrawna rolada

Taka rolada smakuje doskonale. Możesz podać ją i na obiad, i na kolację.

Roladę możesz polać obficie sosem
Roladę możesz polać obficie sosem 123RF/PICSEL

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ½ strąka czerwonej papryki
  • ½ strąka żółtej papryki
  • ½ małej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 15 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 15 dag sera żółtego, np. gouda
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę lub paski. Cebulę drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w ćwierć talarki lub dużą kostkę. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą gyros. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj mięso. Mieszając smaż na średnim ogniu 5-7 min. Na płat ciasta francuskiego wyłóż podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę, cukinię oraz kukurydzę konserwową. Oprósz solą oraz pieprzem. Całość obficie posyp startym żółtym serem i zwiń. Wierzch w kilku miejscach natnij ostrym nożem i posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem ciasta do dołu). Piecz około 20 min w temperaturze 180°C. Podawaj z dipem czosnkowym.

Rada: Błyskawiczną roladę przygotujesz z gotowej mieszanki mrożonych warzyw (marchewka, groszek, brokuł, kalafior).

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas