Ziemniaczane zapiekanki

W chłodny dzień zwykle mamy ochotę zjeść coś konkretnego. Kartofelki z piekarnika świetnie się sprawdzają w takiej sytuacji. Rozgrzeją i nasycą jak żadne inne danie.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Talarki w sosie śmietanowym z boczkiem

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki cienko obierz, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Potem oprósz je solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy. Dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj olejem. 

2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Porcjami wkładaj plasterki ziemniaków. Smaż je, mieszając, przez 4-5 minut. Od razu z patelni przekładaj do przygotowanej wcześniej formy. 

3. Żółty ser grubo zetrzyj. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep widelcem ze śmietaną. Dodaj połowę startego sera. Przypraw do smaku. Polej tym ziemniaki. Piecz 15 minut w 200°C. 

4. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Wysmaż go razem z cebulą. Wyjmij zapiekankę. Posyp boczkiem z cebulą, resztą sera i posiekanymi ziołami. Piecz jeszcze 15 minut.  

Zapiekanka
Zapiekanka123RF/PICSEL

Mielone pod piure

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój, opłucz. Zalej je w garnku posoloną wodą. Gotuj 20 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej olej. Zrumień na nim mielone mięso. Dodaj cebulę i czosnek. Dołóż koncentrat. Smaż razem 3 minuty. Oprósz mąką. Dolej bulion. Zagotuj, mieszając. Przypraw solą, pieprzem i goździkami. 

2. Dużą formę natłuść. Na spodzie rozsmaruj mięsną masę. Zagotuj 1 szklankę mleka z masłem. Ziemniaki odcedź, osącz. Dolej do nich mleko z masłem. Dołóż 1 żółtko. Utrzyj. 

3. Piure przypraw pieprzem i gałką. Przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij fale na masę mięsną tak, by całkiem ją przykryły. Posmaruj drugim żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piecz 35 minut w temperaturze 200 st. C. Udekoruj (np. natką).

Zapiekanka z boczkiem
Zapiekanka z boczkiem123RF/PICSEL

Musaka po polsku

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Zdejmij z ognia. Dodaj je do mięsa. Dosyp zioła oraz sól i pieprz (do smaku). Wymieszaj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Kapustę oczyść, poszatkuj, gotuj 5 minut w posolonej wodzie, odcedź. W garnku rozgrzej masło. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Zasmażkę połącz z mlekiem i bulionem. Mieszając gotuj, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go solą, pierzem i gałką. 

2. Formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż połowę ziemniaków. Potem rozłóż mięsną masę. Wyłóż kapustę i ponownie ziemniaki. Każdą warstwę posmaruj beszamelem (ziemniaków na wierzchu nie smaruj). Piecz ok. 55 minut w temp. 175 st. C. W połowie czasu pieczenia zapiekankę przykryj boczkiem.  

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas