Ziemniaczane zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Talarki w sosie śmietanowym z boczkiem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 15 dag wędzonego boczku w kawałku
  • 1 cebula
  • l 20 dag żółtego sera (np. ementaler, gouda)
  • po kilka gałązek majeranku i rozmarynu
  • drobna sól
  • czarny pieprz
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pizzy
  • trochę oleju do posmarowania formy

Sposób przygotowania

Zapiekanka
Zapiekanka123RF/PICSEL

Mielone pod piure

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki
  • po 2 łyżki koncentratu pomidorowego i oleju
  • 2 szkl. bulionu
  • 1 szkl. + 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • sól l pieprz
  • mielone goździki
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

Zapiekanka z boczkiem
Zapiekanka z boczkiem123RF/PICSEL

Musaka po polsku

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki oliwy
  • suszona natka i tymianek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 główki kapusty
  • po 2 łyżki masła i mąki
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku
  • 6 plastrów boczku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?