Reklama

Reklama

Ziemniaczane zapiekanki

W chłodny dzień zwykle mamy ochotę zjeść coś konkretnego. Kartofelki z piekarnika świetnie się sprawdzają w takiej sytuacji. Rozgrzeją i nasycą jak żadne inne danie.

Talarki w sosie śmietanowym z boczkiem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 15 dag wędzonego boczku w kawałku
  • 1 cebula
  • l 20 dag żółtego sera (np. ementaler, gouda)
  • po kilka gałązek majeranku i rozmarynu
  • drobna sól
  • czarny pieprz
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pizzy
  • trochę oleju do posmarowania formy

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki cienko obierz, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Potem oprósz je solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy. Dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj olejem. 

2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Porcjami wkładaj plasterki ziemniaków. Smaż je, mieszając, przez 4-5 minut. Od razu z patelni przekładaj do przygotowanej wcześniej formy. 

3. Żółty ser grubo zetrzyj. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep widelcem ze śmietaną. Dodaj połowę startego sera. Przypraw do smaku. Polej tym ziemniaki. Piecz 15 minut w 200°C. 

4. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Wysmaż go razem z cebulą. Wyjmij zapiekankę. Posyp boczkiem z cebulą, resztą sera i posiekanymi ziołami. Piecz jeszcze 15 minut.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje