Reklama

Reklama

Ziemniaczki z serem, boczkiem i cebulą

Zawsze się udają!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 6 cebul dymek
  • natka pietruszki
  • słodka papryka
  • 20 dag sera żółtego
  • masło
  • oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w ćwiartki, gotuj 15 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź, posyp słodką papryką, oregano i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę. Smaż go na rozgrzanym maśle, aż będzie rumiany. Dodaj pokrojoną w ćwiartki dymkę, duś przez trzy minuty.

Reklama

2. Piekarnik rozgrzej. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ziemniaki, boczek i cebulę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, delikatnie przekładaj ziemniaki z boczkiem. Całość posyp serem, połóż kilka kawałeczków masła. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z warzywami gotowanymi na parze lub zieloną sałatą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje