Ziołowa fantazja
Zupa w sam raz na lato!
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój je w kostkę i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki. Przekrój na połówki.
2. Całą zieleninę umyj i drobniutko posiekaj. Ogórki umyj, obierz ze skórki. Przetnij wzdłuż na ćwiartki, wytnij pestki. Miąższ zetrzyj na tarce. Dodaj do ugotowanych ziemniaków, gotuj 1-2 minuty, zmiksuj na gładki krem. Dorzuć przygotowaną zieleninę. Gotuj 5 minut na bardzo słabym ogniu. Odlej 5 łyżek zupy, wymieszaj ze śmietaną i masłem. Wlej do zupy, podgrzej. Dopraw solą i pieprzem.
3. Zupę rozlej do miseczek przelanych wrzątkiem. Udekoruj odrobiną śmietany i zieleniną, ew. jadalnym kwiatkiem. Podawaj z jajkami.