Ziołowa fantazja

Zupa w sam raz na lato!

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • po 1/2 pęczka natki pietruszki, kolendry, koperku
  • 3-4 gałązki natki selera
  • po 1/2 szkl. posiekanych liści kalarepy i zielonej sałaty
  • 4 ogórki gruntowe
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 jajek przepiórczych
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój je w kostkę i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki. Przekrój na połówki. 

2. Całą zieleninę umyj i drobniutko posiekaj. Ogórki umyj, obierz ze skórki. Przetnij wzdłuż na ćwiartki, wytnij pestki. Miąższ zetrzyj na tarce. Dodaj do ugotowanych ziemniaków, gotuj 1-2 minuty, zmiksuj na gładki krem. Dorzuć przygotowaną zieleninę. Gotuj 5 minut na bardzo słabym ogniu. Odlej 5 łyżek zupy, wymieszaj ze śmietaną i masłem. Wlej do zupy, podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. 

3. Zupę rozlej do miseczek przelanych wrzątkiem. Udekoruj odrobiną śmietany i zieleniną, ew. jadalnym kwiatkiem. Podawaj z jajkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje