Ziołowa fantazja
Zupa w sam raz na lato!

Składniki
- po 1/2 pęczka natki pietruszki, kolendry, koperku
- 3-4 gałązki natki selera
- po 1/2 szkl. posiekanych liści kalarepy i zielonej sałaty
- 4 ogórki gruntowe
- 3-4 młode ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka masła
- 4-5 jajek przepiórczych
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki gęstej śmietany do dekoracji
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój je w kostkę i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki. Przekrój na połówki. 2. Całą zieleninę umyj i drobniutko posiekaj. Ogórki umyj, obierz ze skórki. Przetnij wzdłuż na ćwiartki, wytnij pestki. Miąższ zetrzyj na tarce. Dodaj do ugotowanych ziemniaków, gotuj 1-2 minuty, zmiksuj na gładki krem. Dorzuć przygotowaną zieleninę. Gotuj 5 minut na bardzo słabym ogniu. Odlej 5 łyżek zupy, wymieszaj ze śmietaną i masłem. Wlej do zupy, podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. 3. Zupę rozlej do miseczek przelanych wrzątkiem. Udekoruj odrobiną śmietany i zieleniną, ew. jadalnym kwiatkiem. Podawaj z jajkami.