Zrazy z karkówki z kaszą gryczaną
Pomysł na pyszny obiad
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 10 dag kiszonej kapusty
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki kaszy gryczanej
- 3 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- 3 łyżki margaryny
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie, osącz. Kapustę opłucz, odciśnij, posiekaj. Dodaj kaszę, wymieszaj. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z kaszą i kapustą, przypraw solą i pieprzem.
Karkówkę umyj, osusz, pokrój na plastry, cienko rozbij (przez folię spożywczą). Oprósz z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony posmaruj musztardą. Na środku ułóż farsz, ciasno zwiń, zepnij wykałaczkami.
Margarynę stop w rondlu, włóż zrazy, podsmaż ze wszystkich stron. Podlej wodą (jeżeli zostało trochę farszu, dodaj do sosu), ewentualnie dodaj kostkę bulionową. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Sos przypraw solą i pieprzem.