Reklama

Reklama

Zrazy z karkówki z kaszą gryczaną

Pomysł na pyszny obiad

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 10 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki margaryny

Reklama

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie, osącz. Kapustę opłucz, odciśnij, posiekaj. Dodaj kaszę, wymieszaj. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z kaszą i kapustą, przypraw solą i pieprzem.

Karkówkę umyj, osusz, pokrój na plastry, cienko rozbij (przez folię spożywczą). Oprósz z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony posmaruj musztardą. Na środku ułóż farsz, ciasno zwiń, zepnij wykałaczkami.

Margarynę stop w rondlu, włóż zrazy, podsmaż ze wszystkich stron. Podlej wodą (jeżeli zostało trochę farszu, dodaj do sosu), ewentualnie dodaj kostkę bulionową. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Sos przypraw solą i pieprzem.


Dowiedz się więcej na temat: zrazy | sos | S.O.S. | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje